Primul vaccin contraceptiv de uz uman: teste, avantaje și dezavantaje

Publicat: 19 mai 2023, 16:00, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Primul vaccin contraceptiv de uz uman: teste, avantaje și dezavantaje

La nivel global, aproape jumătate din sarcini nu sunt dorite, iar accesul la contraceptive este inechitabil, transmite The Atlantic, preluat de Courrier international.  Pentru a depăși aceste probleme, cercetătorul indian Gursaran Pran Palwar a studiat zeci de ani ceea ce ar putea deveni ”primul vaccin contraceptiv de uz uman”.

Viitoarea revoluție în privința controlului nașterilor este în faza premizelor de teste clinice. Și se pare că sunt avantaje. ”O intervenție pe termen lung, reversibilă, ieftină, discretă și ușor de realizat”, notează The Atlantic.

Publicația americană relatează că, din 1970, fostul director al Institutului național de imunologie din India s-a întâlnit cu grupuri de femei care i-au vorbit despre dificultățile lor de a asigura hrana familiei cu mulți copii. Din cauza efectelor secundare asociate cu unele pilule sau cu steriletul și din cauza reticenței partenerului de cuplu de a folosi prezervative, multe femei au renunțat la contraceptive. Așa a apărut ideea unei injecții contraceptive fără efecte secundare.

După vreo douăzeci de ani, medicul indican deja efectua teste clinice preliminare: din 119 participante, cu rata anticorpilor care a atins pragul de protecție, doar o femeie a rămas însărcinată în doi ani, relatează aceeași publicație.

Totuși, și această soluție are inconveniente: răspunsurile imunitare sunt diferite de la o persoană la alta și deci este imposibilă asigurarea eficacității vaccinului în cazul tuturor persoanelor interesate. Apoi, nu poate fi neglijată influența curentului anti-vaccinare, extrem de puternic și activ la ora actuală.