Prințul Paul al României rămâne în arest. Instanța din Malta i-a respins din nou cererea de eliberare

Publicat: 05 iun. 2024, 19:03, de Cristina Cohuț, în ACTUALITATE , ? cititori
Prințul Paul al României rămâne în arest. Instanța din Malta i-a respins din nou cererea de eliberare

Ministerul Justiției a anunțat că Paul-Philippe al României va rămâne în arest, în urma respingerii cererii sale de eliberare de către Curtea Constituțională a Maltei.

„Astăzi, Curtea Constituţională a Maltei a respins o nouă solicitare a lui Paul-Philippe al României de a fi eliberat. Acesta rămâne în arest până la judecarea definitivă a cererii de predare, adică 17 iunie.

Ministerul Justiţiei, Administraţia Naţională a Penitenciarelor, Curtea de Apel Braşov (instanţă de executare) şi toate autorităţile implicate şi-au făcut treaba, ca de fiecare dată. Şi vom continua să depunem toate eforturile pentru ca fugarii să execute în penitenciarele din România pedepsele la care au fost condamnaţi”, a precizat Ministerul Justiţiei.

Instanța din Malta a respins predarea lui Paul-Philippe în România, menționând că, din perspectiva Ministerului Justiției, legislația Uniunii Europene referitoare la mandatul european de arestare „nu este aplicată corespunzător”.

În același timp, judecătorii de la Curtea de Apel Brașov au transmis o solicitare către Curtea de Justiție a Uniunii Europene pentru a clarifica câteva aspecte, în special dacă în cazul predării lui Paul al României se respectă legislația UE privind mandatul european de arestare (MEA).

Conform ministrului, primul termen în dosarul de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene este programat pentru sfârșitul lunii iunie.

Paul-Philippe al României este căutat în țară pentru executarea unei pedepse cu închisoarea pentru corupție. În vârstă de 75 de ani, el a fugit din România în 2020, după ce a fost condamnat la aproape trei ani și jumătate de închisoare pentru corupție legată de restituirea ilegală a unor proprietăți imobiliare din apropierea Bucureștiului, pe care le-a pretins în mod fals ca fiind deținute de el.

În iunie 2022, el a fost reținut la Paris, însă o Curte de Apel a refuzat să-l extrădeze în România, avocatul său invocând, printre altele, și acest argument în încercarea de a-i împiedica extrădarea. Prințul Paul locuiește în prezent în Italia, dar a venit în Malta luna trecută pentru a participa la o conferință și a fost reținut pe baza unui mandat european de arestare.