Privește cerul: Vin PERSEIDELE!

Publicat: 13 aug. 2020, 00:29, de Eliza Popa, în TEHNOLOGIE , ? cititori
Privește cerul: Vin PERSEIDELE!

Urmăriți bolta cerească în această noapte? Uneori o dâră luminoasă, ce va dura mai puțin de o secundă, se va vedea printre stele. Iar unii dintre privitori se vor grăbi să își pună o dorință, pe care speră să o vadă transformată în realitate…În vechime părea că una din stelele de pe cer a căzut, de aici venind numele de „stea căzătoare”. Desigur că stelele nu au cum sa cadă…

Luna august aduce, ca de obicei, apariția curentului de meteori Perseide. Denumite după constelația din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Specialiștii spun că perioada de activitate a Perseidelor este cuprinsă în intervalul 17 iulie-26 august și că după momentul maxim al curentului, din noaptea de 11 spre 12 august, meteorii pot fi urmăriți și în noaptea de miercuri spre joi, adică în noaptea de 12 spre 13 august, când specialiștii vorbesc despre panta descendentă a maximului curentului. Drept urmare, nu ratați spectacolul, priviți cerul!

Sub 1 mm diametru

Perseidele sunt o prolifică ploaie de meteori asociată cu cometa Swift-Tuttle. Originea numelui acestei „ploi” este datorită punctului de unde par să apară, numit radiant, aflat în constelația Perseu. Numele provine parțial și din cuvântul grecesc „Περσείδες” (Perseides), un termen care se găsește în mitologia greacă ce se referă la fiii eroului mitologic Perseu.

În anul 2020, activitatea cea mai mare va fi în noaptea dintre 12-13 august. ”Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an”, explică specialiștii de la Observatorul Astronomic ”Amiral Vasile Urseanu”. Meteorii reprezintă, de fapt, denumirea științifică a stelelor căzătoare. ”Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru care aprinde aerul când intră în atmosfera Pământului”, explică experții, pe site-ul Observatorului Astronomic.

Tot specialiștii în domeniu sunt cei care spun că cel mai bun loc din care poți să urmărești Perseidele îl reprezintă un loc la țară sau la munte sau un loc aflat la marginea orașelor mari. Cei ce vor observa din zonele cu cer curat, pot vedea maxim 100 de meteori pe oră. Pentru vedea meteori nu aveți nevoie de un instrument astronomic.