Pro sau contra consumului de pudră proteică. Specialiștii spun care sunt riscurile consumului acestui produs
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2025/07/pudra-proteica-11.jpg)
Pudra proteică este promovată intens pe platforme precum TikTok, fiind considerată esențială pentru construirea mușchilor și susținerea sănătății generale, într-un mod rapid și convenabil. Experții în nutriție spun însă că acest supliment nu e necesar majorității oamenilor, pentru că o activitate echilibrată oferă tot necesarul de proteine.
Cele mai importante surse de proteine
Proteinele sunt esențiale pentru funcționarea organismului, contribuind la repararea țesuturilor, susținerea sistemului imunitar și menținerea masei musculare. Dr. Wayne Campbell, profesor de științe ale nutriției la Universitatea Purdue, subliniază că alimentele se pot înlocui cu un supliment, se obține proteina necesară dar, din nefericire, se vor pierde alți nutrienți valoroși.
Cele mai importante surse de proteine sunt: carnea slabă, peștele, ouăle, lactatele, nucile, fasolea și lintea, produse care oferă, totodată și nutrienți suplimentari, cum ar fi vitaminele, mineralele, fibrele și grăsimile sănătoase.
Când e necesar să fie consumată pudra proteică
Cu toate acestea, există situații în care necesarul de proteine este mai mare decât poate fi acoperit doar prin dietă, iar pudra proteică poate fi o soluție utilă. E vorba de pacienții care se recupereazp după intervenții chirurgicale gastrointestinale sau care au un apetit scăzut.
De asemenea, le este utilă pudra proteică și persoanelor în vârstă, care nu consumă suficientă proteină, ceea ce duce la fracture osoase și pierderi musculare. Nu în ultimul rând, pudra proteică este indicate și sportivilor, care doresc să aibă o masa musculară mai mare. Dar și în acest caz, specialiștii recomandă acestora să aibă un aport caloric adevcat și un program de antrenament foarte bine structurat.
Cât de periculoasă poate fi pudra proteică
Pe de altă parte, oamenii de știință trag un semnal de alarmă, în ceea ce privește pericolul care se poate ascunde în pudra proteică. Fiind clasificate ca suplimente alimentare, pudrele proteice nu sunt supuse acelorași controale riguroase ca medicamentele.
Medicii avertizează că unele produse pot conține metale grele, în mod special plumb, sau chiar steroizi anabolizanți, care pot avea efecte adverse grave asupra sănătății. De asemenea, există pudre proteice care conțin îndulcitori artificiali sau emulgatori care, dacă sunt consumați în exces, provoacă inflamații intestinale sau alte probleme digestive.