Pro TV, amendă de la CNA: Dialogul cu tentă sexuală care a atras atenția

Consiliul National al Audiovizualului a amendat postul Pro TV cu 5.000 de lei, pentru un serial care a încălcat legislația audiovizuală cu privire la protecția minorului.

Potrivit unui comunicat al CNA transmis Agerpres, Consiliul a analizat rapoartele de monitorizare întocmite de direcţia de specialitate ca urmare a reclamaţiilor primite şi a decis să aplice o amendă de 5.000 de lei postului PRO TV. Aceasta deoarece la difuzarea filmului serial „Profu'” din 2 ianuarie au fost încălcate prevederi legate de protecţia minorilor.

Propunerea a aparţinut lui Radu Herjeu, membru al CNA, care, iniţial, a optat pentru somaţie publică, iar ulterior a decis o amendă de 5.000 de lei din cauza sesizării limbajului licenţios, care ar fi trebuit încadrat la menţiunea „interzis copiilor sub 15 ani”.

Pentru sancţionare au votat Radu Herjeu, Orsolya Borsos, Oana Dincă, Monica Gubernat, Ramona Sorescu şi Nicolaie Bălaşa, iar împotrivă – Răsvan Popescu şi Dorina Rusu.

Potrivit articolului 24 alin. (1) din Codul de reglementare a conţinutului audiovizual, „programele 15 se difuzează numai în intervalul orar 23,00 – 6,00 şi vor fi însoţite permanent de un semn de avertizare reprezentând un cerc de culoare albă, iar în interiorul acestuia, pe fond transparent, numărul 15 de culoare albă; fac excepţie de la intervalul orar filmele artistice, serialele şi cele documentare clasificate 15, în cazul cărora intervalul permis de difuzare este 22,00 – 6,00”.

De asemenea, articolul 19 alin. (1) şi (2) lit. k) şi l) din acelaşi Cod stipulează: „criteriile în funcţie de care se clasifică programele difuzate au drept scop asigurarea protecţiei minorului şi informarea publicului cu privire la conţinutul acestora. (2) Responsabilitatea clasificării programelor revine radiodifuzorilor şi furnizorilor de servicii media la cerere, în conformitate cu următoarele criterii: k) calitatea şi tipologia limbajului; l) genul sau tema programului”.

Iată aspectele reclamate din serialul Profu, potrivit documentelor CNA:

„Doi profesori au găsit un bebeluș într-o magazie a școlii.

Profesorul: Petrică, trebuie să faci sex, măcar cu nevastă-ta ca să faci copil.

Petrică: E foarte important cum ții copilul, Mișule, e foarte important. …

Profesoara Ana și profesorul Mihai stau de vorbă pe o bancă.

Ana: La ce renume ai …

Mihai: Ce renume am?

Ana: De fustangiu.

Mihai: Fustangiu? Nici măcar nu știam că se mai folosește cuvântul acesta.

Ana: Am încercat și eu să fiu finuță. De fapt, am auzit că, citez, îi place să își bage capul între toate țâțele mari pe care le vede.

Profesoara Ana scrie pe tablă expresia Sex protejat și îi întreabă pe elevi ce înseamnă.

Un elev răspunde: În primul rând trebuie să ne protejăm de situații neplăcute, cum ar fi să nu o facem pe marginea căzii, că s-ar putea să alunecăm și să ne lovim. Io am pățit-o ieri și am făcut ditamai cucuiul. Ia ziceți, profa, vreți să simțiți cucuiul?

Profesoara: Nu, nu, nu râdeți că Tudor are dreptate. Ar fi fost și mai grav dacă era și o fată acolo în timp ce Tudor făcea sex.

Profesorul: Un singur lucru mi-a mai rămas, și mi l-ați luat și pe acesta! Vă doare în cur de legea conservării energiei. Hai, pa!

În timp ce noua profesoară de limba română, Ana, stă de vorbă cu directorul liceului despre exigențele școlii, acestuia îi pică în cap un sutien, căzut de la doi elevi care se certau.

Elev: Bă, fraiere, treci, bă, încoace!

Director: Potoliți-vă, măi!

Profesoara merge către cei doi elevi care se încăierau și îi întreabă ce este cu sutienul.

Elev: Fraierul acesta i-a tras-o lui gagică-mea!

Profesoara: Să înțeleg că dovada este sutienul acesta?

Elev: Exact!

Profesoara: Sutienul acesta să știi că este de prin anii 90 și probabil că aparține unei femei de vreo 100 de kg. Coincide descrierea asta cu a iubitei tale?

Elev, către celălalt elev: Mă, tu ai făcut mișto de mine, că te sparg!

Elev: Normal, mă, că am făcut mișto de tine, dacă tot te lauzi aiurea că i-ai tras-o”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...