Problemă gravă: Efectele megaconstelaţiilor de sateliţi aflate pe orbita terestră

Publicat: 24 oct. 2021, 00:03, de Eliza Popa, în Internațional , ? cititori
Problemă gravă: Efectele megaconstelaţiilor de sateliţi aflate pe orbita terestră

Megaconstelaţiile de sateliţi aflate pe orbita terestră reprezintă o problemă din ce în ce mai gravă pentru astronomia secolului XXI din cauza poluării. Un raport în acest sens a fost dat publicităţii săptămâna trecută de Societatea Astronomică Americană (American Astronomical Society – AAS).

Raportul însumează concluziile unui workshop dedicat denumit SATCON 2, ce s-a desfăşurat în luna iulie a acestui an. Aceste megaconstelații împiedică derularea de observaţii astronomice de mare precizie, condiţii în care sunt necesare noi norme care să-i protejeze pe astronomi pentru că reglementările existente au fost rapid depăşite de dezvoltările tehnologice din domeniul sateliţilor, potrivit Space.com.

Numeroși sateliți mici și ieftini

Industrializarea spaţiului, adusă de constelaţii formate din numeroşi sateliţi, mici şi ieftini, pentru transmiterea internetului, aşa cum este proiectul Starlink al companiei lui Elon Musk, SpaceX, se află în punctul dincolo de care va transforma complet cerul nopţii. Chiar dacă majoritatea sateliţilor individuali sunt invizibili pentru ochiul liber, chiar şi cele mai simple telescoape îi identifică pe cer. În plus, strălucirea cerului nopţii a crescut cu un factor de doi sau chiar trei din cauza luminii solare reflectate de corpul acestor sateliţi, îngreunând foarte mult observaţiile astronomice, conform raportului.

Ne aflăm în punctul dincolo de care vom modifica în mod fundamental o resursă naturală care, încă din cele mai vechi timpuri ale omenirii, a reprezentat o sursă de uimire, de admiraţie, care a influenţat mituri şi legende şi care se află la baza descoperirilor astronomice dar şi a înţelegerii originilor umanităţii. Această transformare se produce pe riscul nostru”, conform raportului.

De asemenea, documentul precizează că aproape toţi participanţii la SATCON 2 au precizat că au remarcat „o creştere dramatică a observaţiilor constelaţiilor de sateliţi” în ultimii doi ani, iar unii dintre participanţi au criticat „acţiunile neverificate ale unor actori din domeniul spaţial pe măsură ce colonizarea se extinde la o scară cosmică într-o perioadă de criză globală”. În raport se mai precizează că „trebuie să considerăm cerul ca parte a mediului înconjurător, iar excepţia oferită în cadrul [U.S.] National Environmental Policy Act (NEPA) pentru industria constructoare de sateliţi trebuie să înceteze”.