Probleme: 3.783 de clădiri şcolare nu au autorizaţii de securitate la incendiu, iar 3,3% din numărul total nu au autorizație sanitară

Publicat: 30 aug. 2022, 13:00, de Aurel Drăgan, în Educație , ? cititori
Probleme: 3.783 de clădiri şcolare nu au autorizaţii de securitate la incendiu, iar 3,3% din numărul total nu au autorizație sanitară

3.783 de clădiri şcolare funcţionează în prezent fără autorizaţii de securitate la incendiu, însă 862 dintre acestea sunt în curs de conformare, a declarat marţi ministrul Afacerilor Interne, Lucian Bode, în cadrul videoconferinţei cu prefecţii şi inspectorii şcolari judeţeni pe tema începerii anului şcolar, la care a participat şi premierul Nicolae Ciucă.

„Până în prezent au fost evaluate 17.872 unităţi de învăţământ. Vreau să atrag atenţia că ne confruntăm cu o problemă sensibilă reprezentată de securitatea de incendiu a clădirilor în care funcţionează instituţiile de învăţământ. În acest sens, după analizarea datelor raportate de către structurile teritoriale a rezultat faptul că, din punctul de vedere al securităţii de incendiu, dintr-un total de 25.606 clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ preuniversitar de stat şi private – 17.117 construcţii nu necesită obţinerea autorizaţiei de securitate la incendiu. Pentru 4.706 construcţii au fost emise autorizaţii de securitate la incendiu, iar 3.783 de clădiri funcţionează în prezent fără acest act administrativ, 862 dintre acestea fiind în curs de conformare”, a afirmat ministrul.

 

Potrivit acestuia, din cele 17.872 de unităţi de învăţământ preuniversitar evaluate la nivel naţional 57% nu sunt asigurate cu pază, iar 43% unităţi de învăţământ beneficiază de o formă de pază asigurată cu resursă proprie, cu societăţi specializate de pază sau în format mixt.

„O atenţie deosebită trebuie să acordaţi gestionării traficului rutier în preajma unităţilor de învăţământ. (…) Pentru transportul elevilor la nivel naţional au fost identificate 4.826 de mijloace de transport şcolar, din care 330, aproximativ 7%, sunt nefuncţionale”, a arătat Bode.

El a spus că la deschiderea noului an şcolar se vor afla în teren 8.800 de poliţişti, jandarmi şi pompieri.

„Vom avea în teren la deschiderea anului şcolar peste 8.800 de efective ale Ministerului Afacerilor Interne – poliţişti, jandarmi, pompieri – care vor asigura îndeplinirea activităţilor de menţinere a ordinii publice, respectiv a acelor pe linia situaţiilor de urgenţă. Aici am inclus şi cei peste 1.000 de poliţişti locali”, a susţinut ministrul de Interne.

Bode a declarat că o altă prioritate este reprezentată de prevenirea traficului de substanţe interzise în mediul şcolar.

„Astfel, la nivelul fiecărui judeţ vă solicit să stabiliţi direcţii clare de acţiuni şi activităţi concrete care să conducă la creşterea rezilienţei instituţiilor de învăţământ faţă de acest flagel şi să faceţi demersurile necesare pentru conştientizarea efectelor nocive ale consumului de droguri. Amintesc aici că pe linia combaterii în anul 2021 am avut peste 7.000 de dosare penale de consum şi deţinere de droguri, am destructurat peste 50 de grupări infracţionale şi am trimis în judecată peste 1.600 de persoane, 2,8 tone de droguri fiind confiscate anul trecut”, a spus Lucian Bode.

Fără autorizație sanitară

Un procent de 3,3% dintre unităţile de învăţământ preuniversitar nu au încă autorizaţie DSP, însă se lucrează pentru „compensarea aspectelor semnalate”, astfel încât aceste şcoli să obţină autorizaţie sanitară până în data de 5 septembrie, a declarat și ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu.

„Există 3,3% din numărul total de unităţi de învăţământ preuniversitar care nu au încă autorizaţie DSP, dar se lucrează pentru compensarea aspectelor semnalate de DSP pentru ca aceste unităţi de învăţământ să obţină autorizaţie sanitară până în data de 5 septembrie. (…) Dacă autorităţile locale folosesc bugetele pe care le-am alocat din bugetul Ministerului Educaţiei…am avut această linie bugetară, în acest an vom rămâne cu 100 de şcoli (n.r. cu toalete în curte). În urmă cu 3-4 ani aveam mult peste 2.000 de şcoli cu grupuri sanitare neconforme. (…) Anul trecut, două treimi din bugetul pe care Ministerul Educaţiei l-a avut pentru această linie, conformarea toaletelor din şcoli, s-a întors la bugetul de stat. Ele au fost la autorităţile locale şi nu au putut să fie folosite”, a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, este pentru prima dată când Ministerul Educaţiei a distribuit toate posturile alocate.

„Pregătirea procesului didactic. 96% dintre posturi sunt deja ocupate. Ministerul Educaţiei este pentru prima dată când a distribuit absolut, dar absolut toate posturile pe care le avea probate conform normelor legale. Mai mult decât atât, am realizat o analiză pe fiecare judeţ şi acolo unde au fost posturi care nu au fost utilizate şi care nu au putut demonstra că au nevoie de ele le-am preluat la minister şi le-am distribuit judeţelor care aveau nevoie de aceste posturi şi mă refer la judeţele în care s-a deschis un număr foarte mare, spun eu, pentru ritmul cu care suntem obişnuiţi de grădiniţe noi şi acolo unde s-au preluat creşe de la autorităţile locale. (…) Ar fi stupid că avem grădiniţe noi care sunt dotate complet sută la sută şi care pot primi elevi şi să nu aibă posturi. Dar această situaţie nu va exista”, a arătat ministrul Educaţiei.

El a amintit că 80% din posturile de directori şi directori adjuncţi au fost ocupate prin concurs, în prezent fiind în derulare o nouă rundă pentru ocuparea posturilor rămase.

„Din punct de vedere al conducerii şcolilor, avem 80% din posturi deja ocupate de directori şi directori adjuncţi prin concurs, ceea ce în alţi ani nu exista. Avem în derulare o nouă rundă a concursurilor pentru ocuparea posturilor de directori prin concurs”, a spus Cîmpeanu.

Acesta a susţinut că 374 de unităţi de învăţământ sunt relocate, cele mai multe în Bucureşti – 36, Vaslui – 40 de unităţi de învăţământ, Constanţa – 18 unităţi de învăţământ, Prahova alte 18 unităţi de învăţământ. „Fac obiectul unei acţiuni majore de reabilitare a clădirilor şi de extindere a acestor clădiri iar contractele încheiate au date de finalizare ce depăşesc 5 septembrie”, a explicat ministrul.

Sorin Cîmpeanu a spus că manualele şcolare sunt în şcoli în proporţie de 98%.

„Manualele şcolare sunt în şcoli într-o proporţie de 98%. Avem două contestaţii nefinalizate pentru manualele de tiraj mic. Pentru licee sunt disponibile şi în format digital. Este un alt punct unde stăm mai bine decât în anii anteriori”, a afirmat Sorin Cîmpeanu.

El a spus că 14,3% din clădirile şcolare nu au autorizaţie la incendiu.

„Un alt capitol este acela de autorizaţie de incendiu. Două treimi din clădirile şcolare, sunt 24.915 clădiri şcolare, nu necesită obţinerea acestei autorizaţii, conform reglementărilor legale. O treime necesită. Iar din 33% avem 18,7% care au. 14,3% nu au obţinut încă. Fie sunt în curs de obţinere, fie nici măcar nu au demarat procesul de obţinerea a autorizării pentru securitate la incendiu”, a arătat ministrul.