Probleme mari la One United Properties: vânzările scad, proiectele sunt amânate și prețurile sunt în creștere

Publicat: 22 apr. 2024, 09:51, de Cristian Matache, în ECONOMIE , ? cititori
Probleme mari la One United Properties: vânzările scad, proiectele sunt amânate și prețurile sunt în creștere

PUTEREA a relatat recent despre potențialele dificultăți pe care le-ar putea întâmpina proprietarii dezvoltatorului One United Properties. Astăzi, un comunicat emis de societate confirmă o parte din aceste suspiciuni, arătând că modelul de afaceri suferă deficiențe semnificative.

Un comunicat emis astăzi de One United Properties indică că firma condusă de finanțiștii Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu se confruntă cu o reducere a volumului vânzărilor și este obligată să amâne lansarea vânzărilor pentru unele proiecte. În plus, prețurile, deja ridicate, practicate de companie au fost majorate.

Compania raportează vânzări și pre-vânzări rezidențiale în valoare de 57,1 milioane de euro în primul trimestru al anului 2024, în scădere cu 10% în comparație cu rezultatul din T1 2023. În T1 2024, au fost vândute și pre-vândute 92 de apartamente cu o suprafață totală de 10.618 mp, 228 de locuri de parcare și alte tipuri de unități. Evoluția vânzărilor evidențiază o creștere de 27% a prețului de vânzare pe mp, ”datorată faptului că majoritatea dezvoltărilor au ajuns în stadii avansate de construcție, acest lucru fiind reflectat în aprecierea marjei, în concordanță cu strategia de vânzări a companiei”.

Victor Căpitanu a mascat acest eșec printr-un limbaj corporatist optimist. „Am început anul 2024 cu perspective pozitive, înregistrând vânzări importante în primele trei luni ale anului, care au depășit obiectivele noastre pentru trimestru. Această realizare este una semnificativă având în vedere alegerea noastră strategică de a amâna lansarea vânzărilor la dezvoltări noi precum One Cotroceni Towers sau faza a doua a One Lake District, unde ne așteptăm la o cerere crescută. În schimb, ne-am concentrat eforturile pe îmbunătățirea vânzărilor în dezvoltările aflate într-un stadiu avansat de construcție, unde am observat o creștere semnificativă a marjelor datorită majorării prețurilor de vânzare, în deplină conformitate cu strategia noastră de prețuri.”, a declarat Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties.

PUTEREA a scris recent că modelul de afaceri One United Properties suscită multe semne de întrebare. Fondatorii companiei, Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu, au aunțat că vor să vândă cât mai repede acțiunile deținute la dezvoltator, declanșând o operațiune de tip ABB prin care va reduce semnificativ participația lor. ”Conducerea One United Properties S.A. (denumita în continuare „Societatea”), informează piața despre notificarea primită în data de 12 aprilie 2024 din partea acționarilor Vinci VER Holding S.R.L., OA Liviu Holding Invest S.R.L., CC Trust Group AG și Altius S.A. („Acționarii Vânzători) cu privire la lansarea unei oferte de plasament privat accelerat al unui număr de până la 360.000.000 de acțiuni ordinare ale Societății deținute de către Acționarii Vânzători, desfășurată prin intermediul SSIF Swiss Capital S.A.”, se spune într-un comunicat postat de Bursa de Valori București.

Această mișcare bruscă a ridicat suspiciuni cu privire la sustenabilitatea modelului lor de afaceri și a pus sub semnul întrebării viitorul One United Properties. Vânzarea accelerată a acțiunilor de către acționarii majoritari pare a confirma temerile legate de o bulă speculativă. Se poate interpreta că Victor Căpitanu și Andrei Liviu Diaconescu profită de creșterea artificială a prețului acțiunilor pentru a obține profituri rapide, înainte ca bula să se spargă.

Blocurile One, aproape goale

Surse din interiorul companiei susțin că toate prețurile imobilelor pe care One le vinde sunt umflate. Cei doi fondatori s-au finanțat de la bănci, au construit mai multe turnuri în București, au listat la bursă societatea, iar acțiunile au crescut. Acum, cei doi doresc să vândă cât mai repede o parte din One, scopul final fiind acela de a face un exit complet. În aceste condiții se pune întrebarea ce se întâmplă cu One în condițiile în care mai nimeni nu dă 10.000, 15.000 sau 20.000 de euro pentru un metru pătrat construit, prețuri astronomice pentru București, pentru România.

Căpitanu și Diaconescu nu sunt constructori, ci sunt specializați în finanțări. Afacerea One United Properties a fost concepută încă de la început astfel: obținerea unui număr cât mai mare de credite de la bănci, supraevaluarea valorii proprietăților construite și vânzarea acestora la prețuri care depășesc chiar și cele din Londra. Majoritatea apartamentelor sunt neocupate, iar cele care au fost vândute au fost achiziționate de același grup restrâns de 10-12 cumpărători care doresc doar să obțină venituri din chirii. Nimeni nu este dispus să plătească sume atât de mari în București. Un preț real pentru un metru pătrat într-o locație bună se situează între 3.000 și 4.000 de euro. O vânzare la un preț de 5.000-6.000 de euro pe metru pătrat are loc la intervale de 3-4 ani.