Ericsson, probleme cu corupția la nivel înalt și mituirea oficialilor

Acţiunile producătorului suedez de echipamente de telecomunicaţii s-au prăbuşit miercuri la prânz cu aproape 14,5%, după ce compania a dat publicităţii rezultatele unei anchete interne care arată că este posibil ca Ericsson să fi făcut plăţi către gruparea jihadistă Statul Islamic pentru a avea acces la anumite rute de transport din Irak, transmite Bloomberg.

Într-un interviu pentru cotidianul Dagens Industri, directorul general Borje Ekholm a spus că ancheta internă demarată de Ericsson a identificat „o serie de cheltuieli neobişnuite datând din 2018”, adăugând însă că firma nu a putut stabili cine a fost beneficiarul final al banilor. „Vedem că au fost cumpărate rute de transport prin zonele care au fost controlate de organizaţii teroriste, inclusiv ISIS”, a spus Ekholm.

Deşi Ericsson a subliniat că nu a putut stabili dacă vreunul dintre angajaţii săi a fost implicat în mod direct în finanţarea unor astfel de organizaţii, compania a precizat că în urma anchetei mai mulţi angajaţi au părăsit firma.

Amenzi peste amenzi în SUA

Dar problemele Ericsson nu se opresc la acuzațiile legate de ISIS. Compania a fost de acord să plătească o penalitate de 206 milioane dolari și a pledat vinovat pentru încălcarea prevederilor anti-mită din Legea privind practicile de corupție în străinătate, au anunțat procurorii americani joi seară, conform CNBS.

Ericsson a plătit deja o penalizare de 520,6 milioane de dolari în 2019 pentru ceea ce procurorii federali din New York au declarat că a fost o „campanie de corupție de ani de zile”, care implică mituirea oficialilor guvernamentali și falsificarea actelor contabile și înregistrărilor fiscale în Djibouti, China, Vietnam, Indonezia și Kuweit. În plus, compania a plătit aproximativ 540 de milioane de dolari către Securities and Exchange Commission (SEC), autoritatea de supraveghere a pieței de capital din SUA.

Ca urmare a acordului din 2019, compania a încheiat un acord de urmărire penală amânată cu Biroul Procuraturii SUA pentru Districtul de Sud din New York. Dar Departamentul de Justiție a spus că Ericsson a încălcat acordul, nereușind să dezvăluie cu adevărat „toate informațiile și dovezile faptice” care implică schemele companiei din Djibouti și China. De asemenea, compania nu a dezvăluit posibile dovezi ale unei scheme similare în Irak.

Ericsson a folosit consultanți externi pentru a plăti mită oficialilor guvernamentali și pentru a gestiona „fonduri slush” în afara contabilității în toate cele cinci țări, au spus procurorii, folosind „contracte false” și „facturi false” pentru a ascunde natura fondurilor.

Angajații Ericsson din China au făcut ca „zeci de milioane de dolari” să fie plătiți agenților și consultanților, „din care cel puțin o parte a fost folosită pentru a furniza lucruri de valoare, inclusiv călătorii de agrement și divertisment, oficialilor străini”, inclusiv la un Companie de telecomunicații deținută de stat, a spus DOJ.

În Djibouti, Departamentul de Justiție a declarat că un angajat Ericsson a plătit mită peste 2 milioane de dolari unor oficiali guvernamentali de rang înalt din ramura executivă a țării și din firma de telecomunicații deținută de stat din Djibouti.

„Când Departamentul i-a oferit Ericsson posibilitatea de a încheia o APD pentru a rezolva o investigație privind încălcările grave ale FCPA, compania a fost de acord să respecte toate prevederile acelui acord”, a declarat procurorul general adjunct Kenneth Polite într-un comunicat de presă. „În loc să onoreze acest angajament, Ericsson a eșuat în mod repetat să coopereze pe deplin și nu a dezvăluit dovezi și acuzații de abatere în încălcarea acordului.”

CEO-ul Ericsson, Börje Ekholm, a declarat într-un comunicat de presă că, cu cel mai recent acord de penalizare și recunoaștere a vinovăției, „chestiunea încălcărilor este acum rezolvată”.

„Acest lucru ne permite să ne concentrăm pe execuția strategiei noastre în timp ce conducem schimbări culturale continue în cadrul companiei, cu integritatea în centrul a tot ceea ce facem”, a spus Ekholm, care a devenit CEO în 2017. „Această rezoluție este o reamintire clară a abaterii istorice care a condus la DPA.”

Consorțiul Internațional al Jurnaliștilor de Investigație a raportat în 2022 că Ericsson ar fi „cerut permisiunea” ISIS pentru a continua munca în Mosul, Irak, care era controlat de gruparea teroristă la acea vreme. Comunicarea procurorilor federali nu s-a referit în mod direct la raportarea ICIJ cu privire la presupusele relații ale Ericsson cu așa-numitul Stat Islamic, dar a remarcat că compania „nu a raportat și a dezvăluit cu promptitudine dovezi și acuzații de comportament legate de activitățile sale de afaceri în Irak, care poate constitui o încălcare a FCPA.”

Într-un comunicat, Ericsson a spus că propria investigație internă „nu a concluzionat că Ericsson a făcut sau a fost responsabil pentru nicio plată către vreo organizație teroristă”. O investigație ulterioară din 2022 nu a schimbat această evaluare, a spus compania.

2 COMENTARII

  1. Inca un exemplu despre ,,corectitudinea,, marilor companii !! Parca si pe la noi,se actioneaza asa,numai ca nimeni nu plateste civil sau penal ,iar populatia saraceste pe zi ce trece,,Saraci intr-o tara bogata,,

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Dănuț Păle ține CV-ul la secret. A dezvoltat o afacere de...

Afacerile de tip cartel au devenit o normalitate în România. În timp ce directorii sau șefii din instituții semnează pentru contracte din bani publici...