Procurorii francezi o anchetează pe Marine Le Pen pentru suspiciuni de delapidare, fals și fraudă

Publicat: 10 iul. 2024, 09:02, de Vlad Stefan Orjan, în Internațional , ? cititori
Procurorii francezi o anchetează pe Marine Le Pen pentru suspiciuni de delapidare, fals și fraudă
Foto: Mediapart.fr

Procuratura din Paris a lansat o anchetă împotriva liderului partidului de extremă dreapta Adunarea Națională, Marine Le Pen, pe fondul suspiciunilor de finanțare ilegală a campaniei prezidențiale din 2022, transmite postul de televiziune BFM TV. Informațiile au fost confirmate ulterior de Procuratura franceză, care a anunțat că ancheta preliminară vizează acuzații de delapidare, fals și fraudă.

Ancheta a fost deschisă pe 2 iulie și urmează unui raport din 2023 al Comisiei Naționale pentru Conturile Campaniei și Finanțarea Politică (CNCCFP), care monitorizează cheltuielile și finanțarea electorală ale candidaților. Raportul a ridicat suspiciuni cu privire la gestionarea fondurilor în campania lui Le Pen, inclusiv modul în care a fost acceptat un împrumut electoral.

„Procuratura din Paris a lansat o anchetă preliminară cu privire la suspiciunile de finanțare ilegală a campaniei Marinei Le Pen pentru alegerile prezidențiale din 2022,” a declarat procuratura, conform Reuters.

Marine Le Pen și partidul său au negat anterior toate acuzațiile legate de finanțarea campaniei. Ancheta vine după alegerile parlamentare recente din Franța, unde Adunarea Națională a obținut locul trei, după ce câștigase primul tur al alegerilor.

În plus, Le Pen și alți membri ai partidului au fost investigați în septembrie 2023 pentru utilizarea abuzivă a fondurilor UE, suspectați că ar fi folosit banii destinați asistenților deputaților europeni pentru munca la partid.

Marine Le Pen a candidat la președinția Franței de trei ori: în 2012, 2017 și 2022. În ultimele două campanii, ea a ajuns în turul doi, dar a pierdut în fața lui Emmanuel Macron.

În 2014, Adunarea Națională a primit un împrumut de la Prima Bancă Ceho-Rusă, pe care partidul l-a rambursat în 2023. Acest împrumut a generat critici din partea oponenților politici, care au acuzat partidul de legături cu Kremlinul.

Ancheta asupra Marinei Le Pen și a partidului său ridică întrebări importante despre transparența și legalitatea finanțării campaniilor electorale în Franța. Primele rezultate ale anchetei sunt așteptate să clarifice aceste suspiciuni și să stabilească dacă au existat încălcări ale legii în gestionarea fondurilor de campanie.