ProEtnica/ După doi ani de pauză, sute de oameni au dansat din nou în piaţa Cetăţii Medievale, la Sighişoara

Publicat: 28 aug. 2022, 12:00, de Ziarul Puterea, în SOCIAL , ? cititori
ProEtnica/ După doi ani de pauză, sute de oameni au dansat din nou în piaţa Cetăţii Medievale, la Sighişoara

După doi ani de pauză din cauza pandemiei, sute de oameni au dansat din nou, în aceste zile, în piaţa centrală a Cetăţii Medievale Sighişoara, pe acordurile trupelor care au concertat la cea mai mare sărbătoare interculturală.

Festivalul Intercultural ProEtnica s-a bucurat şi în acest an de un public numeros şi de prezenţa tuturor reprezentanţilor minorităţilor etnice din România.

Atmosfera de bună dispoziţie a atins apogeul sâmbătă după-amiază, când pe scenă au evoluat ansamblurile Uniunii Elene din România – Efthimos, Dionysos, Elpis, Kymata, Asteria, Niki. Sute de turişti s-au alăturat dansatorilor şi s-au bucurat de acordurile unor piese greceşti consacrate.

Turiştii au continuat să danseze şi după ce a urcat pe scenă Ansamblul ”Fidanlar” din Constanţa – Uniunea Democrată Turcă din România.

Atmosfera electrizantă a fost menţinută de Ansamblul folcloric ”AKUD Mladost” al Uniunii Sârbilor din România – Timişoara şi Ansamblul Hanga, Petrişat, judeţul Alba, al Uniunii Democrate Maghiare din România. Au concertat totodată Belean Matthias, solist vocal de muzică populară şi şlagăre germane şi Florentina Costea – Comunitatea Armână din România – Filiala Bucureşti.

Întreaga piaţă a prins viaţă când a urcat pe scenă Ansamblul „Haverim” de dansuri israeliene al Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, care a oferit o atmosferă caldă, plină de energie şi bucurie. De-a lungul timpului, trupa Haverim a îmbinat dansul evreiesc, hasidic, modern şi contemporan, şi şi-a cucerit publicul cu coregrafii de succes.

Seara s-a încheiat cu tradiţionala paradă a diversităţii, urmată de un concert extraordinar al trupei „Mano & Gregor”.

Sâmbătă după-amiază, jurnalista Maria Dobrescu şi-a lansat, în Sala Barocă a Sighişoarei, volumul ”Amphora cu Ofrande”, o istorie poetică originală a scrisului de mână. Cartea publicată de Editura Eikon va fi lansată şi în 21 septembrie, la Casa de Cultură Friedrich Schiller, din Bucureşti.