Prof. univ. dr. Cristian Gheorghe: Aproape 60% dintre cancerele gastrice sunt legate de infecția cu Helicobacter pylori

Infecția produsă de Helicobacter pylori poate fi asimptomatică, dar ea poate fi asociată cu gastrita, ulcerul sau chiar cu cancerul gastric. Prof. univ. dr. Cristian Gheorghe spune, pe baza studiilor efectuate de japonezi, că aproape 60% dintre cancerele gastrice își au originea în infecția cu Helicobacter pylori.

Helicobacter pylori este o bacterie ce se poate transmite de la o persoană la alta pe cale orală (prin intermediul salivei) sau fecal-orală (contaminare cu materii fecale). Modalitatea de pătrundere în organism pe cale orală are ca surse mâinile murdare, apa sau alimentele infectate.

În cazurile în care infecția se manifestă, semnele sau simptomele Helicobacter pylori  includ:

  • senzație de arsură gastrică,
  • durere abdominală, accentuată mai ales când stomacul este gol;
  • greaţă;
  • dcăderea poftei de mâncare;
  • balonare;
  • scădere în greutate (nejustificată);
  • miros neplăcut al respirației.

Dacă apar dureri abdominale severe sau persistente, scaune negre cu sânge, vărsături care arată ca zațul de cafea este necesară asistența medicală.

Prof. dr. Cristian Gheorghe de la Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie al Institutului Clinic Fundeni spune că „japonezii au arătat că aproape 60% dintre cancerele gastrice sunt legate de infecția cu bacteria Helicobacter pylori. Noi știm de mult că 1-2% din pacienții infectați și cu gastrită Helicobacter pylori pozitivă fac cancer gastric. Ideea de a trata acești pacienți este foarte importantă”.

La noi în țară, rata de infecție cu Heliocobacter pylori este estimată la 70%, subliniază conf. dr. Mircea Diculescu de la de la Centrul de Gastroenterologie și Hepatologie al Institutului Clinic Fundeni.

Tratamentul

Administrarea tratamentului vizează eradicarea infecției cu Heliobacter pylori asociată cu dispariția complicațiilor gastro-dudenale sau intestinale.

De asemenea, vizează reducerea recidivelor și scăderea riscului de apariție a cancerului gastric. Pentru că acesta este riscul dacă infecția cu Helicobacter pylori nu este tratată la timp, în mod corect sau pacientul nu este compliant la tratament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Polițist chemat de șef să-și ceară scuze față de un judecător,...

Un tânăr polițist a fost chemat să dea socoteală pentru că s-a contrat cu un judecător de la Înalta Curte. Șeful lui i-a spus...

Majorări salariale la Metrorex

După luni de negocieri, sindicaliștii Metrorex au obținut majorări salariale de 13%, începând cu 1 noiembrie 2023. Majorările salariale vor fi aprobate în ședința...