Profesorii și învățătorii vor primi câteva 2.000 de lei lunar ca stimulent de risc COVID-19

Publicat: 13 oct. 2020, 18:47, de Aurel Drăgan, în Educație , ? cititori
Profesorii și învățătorii vor primi câteva 2.000 de lei lunar ca stimulent de risc COVID-19
profesori

Personalul din sistemul de educație va primi un stimulent de risc pentru perioada în care lucrează alături de elevi sau studenți în starea de urgență sau alertă. Camera Deputaților a decis un stimulent lunar de 2.000 pentru personalul didactic și de 1.500 de lei pentru cel auxiliar.

În cazul în care toți profesorii, în număr de circa 260.000, și personalul auxiliar, aproximativ 100.000, ar primi valoarea maximă a stimulentului, suma de plată se ridică la peste 600 milioane lei lunar. Mulți bani pentru un buget de stat întins la maximum.

„Începând cu anul şcolar/universitar 2020/2021, pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă instituite ca urmare a situaţiei epidemiologice determinate de răspândirea SARS-CoV-2, personalul didactic, personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic din învăţământul preuniversitar şi universitar de stat, precum şi din unităţile de învăţământ preuniversitar înfiinţate în structura instituţiilor de învăţământ superior, beneficiază de un stimulent de risc după cum urmează: a) în cuantum de 2.000 de lei lunar, pentru personalul didactic; b) în cuantum de 1.500 de lei lunar, pentru personalul didactic auxiliar şi personalul nedidactic. Stimulentul de risc se acordă pe durata desfăşurării cursurilor aferente anului şcolar /universitar pe perioada stării de alertă/stării de urgenţă, proporţional cu timpul în care persoanele din categoriile prevăzute îşi desfăşoară fizic activitatea în cadrul unităţilor de învăţământ în prezenţa antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor/ studenţilor”, prevede textul de lege.

Lista persoanelor din categoriile prevăzute anterior, care beneficiază de stimulentul de risc, se stabileşte lunar, prin decizie a conducătorului unităţii de învăţământ. Conducătorul unităţii de învăţământ este responsabil pentru întocmirea listei beneficiarilor stimulentului de risc şi are obligaţia comunicării acesteia către inspectoratul şcolar.

Stimulentul de risc prevăzut de acest proiect de lege nu se cuprinde în baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale, contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, respectiv al contribuţiei asiguratorii pentru muncă, reglementată la titlul „Contribuţii sociale obligatorii” din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Camera Deputaţilor este for decizional pentru această lege.