Profesorul care ține cursuri din tranșe

Publicat: 06 iul. 2022, 10:44, de Nina Marcu, în SOCIAL , ? cititori
Profesorul care ține cursuri din tranșe

Sunt povești care cer să se scrie, să fie spuse, să fie relatate mai departe. Și sunt altele, pe care când începi să le așterni pe hârtie, rup, prin duritate, dramatism, urâțenie, și condeiul. Astăzi, acum, mi s-a părut frumoasă, deosebită, aparte povestea de mai jos, pe care o relatează Euromaidan Press, dar și BBC.

Îl avem ca erou și personaj principal pe Fedir Șandor. Profesor la Universitatea Națională din Ujhorod, Ucraina – chiar dacă numele are o rezonanță ungurească – unde predă de 27 de ani, doctor în filosofie, șef al Departamentului de Sociologie și Științe Sociale, precum și președinte al organizației de turism Transcarpatia.

Are 46 de ani și a ales, la fel ca alți cetățeni ai Ucrainei, să se înroleze voluntar în războiul declanșat de Rusia. Până aici, nimic spectaculos. Șandor a devenit celebru după ce Ministerul Apărării de la Kiev, acum câteva săptămâni, a arătat o fotografie cu el predând, deși e pe front, cum am zis, studenților săi de la facultate. De două ori pe săptămână, lunea și marțea, el ține cursuri de turism și sociologie.

Predă cu ajutorul telefonului. Și are permisiune de la superiori pentru asta. Pentru că, da, prin venirea pe front, după cum spune, poate și-a trădat universitatea, dar studenții nu și-i trădează: „Este datoria mea să lupt pentru o națiune erudită și civilizată împotriva unor barbari needucați care violează femei și omoară copii. Războiul se va sfârși, iar noi nu trebuie să pierdem timpul, ci să creștem viitoarea generație de ucraineni”, subliniază el.

Șandor s-a înrolat pe front pentru a-și apăra țara, soția, fiica. „Vreau să-i opresc pe ruși înainte ca ei să meargă la mine acasă”, a mai spus profesorul. Domnul profesor, cum îi spun colegii militari ai batalionului 68 din brigada 101 a apărării teritoriale a Transcarpatiei. Așa că, lunea și marțea, deși pe fundal se aud bombe, au loc cursurile cu studenții. Unii dintre ei au aflat că profesorul e pe front doar când au auzit și văzut bombardamentele, căci se obișnuiseră din pandemie cu predarea online.

„Vom învinge! Acum ne gândim unde să fluturăm steagul victoriei – pe podul din Crimeea sau pe insula Tuzla”, mai spune profesorul. „Iar viitorul e reprezentat de tinerii de azi, creatori de drone și de quadcoptere, nu de tanchiștii ruginiți și de violatori”, mai afirmă acesta.