Prognoza de inflație a BNR pentru finalul anului a urcat la peste 16%

Publicat: 14 nov. 2022, 12:42, de Aurel Drăgan, în News , ? cititori
Prognoza de inflație a BNR pentru finalul anului a urcat la peste 16%
Mugur Isarescu Inquam Photos George Călin

Prognoza de inflație a Băncii Naționale a României (BNR) a fost majorată la 16,3% pentru finalul acestui an, conform datelor prezentate de guvernatorul BNR, Mugur Isărescu. Estimarea pentru sfârșitul anului viitor este de 11,2%.

Estimările anterioare ale BNR, din luna august, indicau o inflație de 13,9% pentru decembrie 2022 și de 7,5% pentru finele anului viitor.

Ultimele date disponibile ale BNR, pe luna octombrie 2022, arată că inflația este de 15,3%. Aceasta înseamnă că în ultimele două luni ale anului va mai crește. Mugur Isărescu a declarat în conferința de astăzi și că stabilizarea inflației va avea loc în primele trei luni ale anului viitor.

Creșterea inflației va continua

Conform băncii centrale, rata anuală a inflației IPC este proiectată să urmeze o traiectorie ușor ascendentă până la sfârșitul anului viitor, iar ulterior să se corecteze în ipoteza disipării graduale atât a șocurilor de ofertă, cât și a presiunilor din partea cererii agregate.

În scenariul de bază, tendința descendentă va fi întreruptă temporar în trimestrul III 2023, odată cu ieșirea din vigoare a măsurilor de plafonare a prețurilor la bunurile energetice, cu impact la nivelul ratei anuale a inflației IPC timp de patru trimestre.

Ulterior, la finele trimestrului III 2024, convergenţa către ţinta de inflaţie este prevăzută a fi una rapidă, având ca resort principal efecte de bază extrem de favorabile.

În prezentare se menţionează că extinderea schemei de plafonare după 31 august 2023 sugerează, la prima vedere, un nivel al indicatorului la finele anului 2023 cu circa 4,1 puncte procentuale sub nivelul indicat de scenariul de bază şi, în plus, o traiectorie neîntrerupt descendent.