Program anti-fake news, lansat de Facebook în România

Publicat: 17 nov. 2020, 14:10, de Cezar Amariei, în ACTUALITATE , ? cititori
Program anti-fake news, lansat de Facebook în România
Facebook a lansat un program anti-fake news în România

Acuzat că a fost în trecut un vector de răspândire a informației false, Facebook a lansat marți un program anti-fake news în România. Proiectul este realizat în colaborare cu AFP, un examinator al informațiilor certificat prin Rețeaua Internațională de Verificare a Faptelor.

Conform unui comunicat de presă transmis marți, Facebook nu va bloca total informațiile considerate false ci le va prezenta mai jos în News Feed, reducând astfel distribuția lor și numărul celor care ar putea să le vadă.

În plus, paginile și domeniile care distribuie în mod repetat știri false vor avea redusă activitatea de distribuire. Nu vor avea capacitate de a monetiza și de a face publicitate iar Facebook va  avertiza persoanele care văd postarea sau încearcă să o distribuie.

fake news facebook

Lupta împotriva știrilor false este o responsabilitate pe care o luăm în serios, de aceea lucrăm constant la modalități de stopare a răspândirii dezinformării pe platforma noastră. AFP este partenerul nostru cheie pentru verificarea informației, având jurnaliștii în teren în întreaga lume. Așteptăm cu nerăbdare ca parteneriatul nostru să continue pe măsură ce ne extindem în România”, a declarat Jakub Turowski, Head of Public Policy pentru Polonia, statele Baltice, România și Bulgaria.

Programul face parte din campanaia Facebook de a limita distribuirea știrilor false și a conținutului inadecvat, cum ar fi clickbait.

Odată cu lansarea programului în România, vor fi acoperite 18 limbi la nivel global, dintre care 15 țări europene.

La sfârșitul lunii octombrie a acestui an, Ministerul Apărării Naţionale a lansat o platformă online dedicată contracarării ştirilor false. Numită Inforadar, platforma este disponibilă pe site-ul MApN

Citește și: