Program de guvernare: SIIJ îşi va înceta activitatea până la 31 martie 2022 şi va fi înfiinţată o nouă structură

Publicat: 24 nov. 2021, 10:52, de Mădălina Bălăceanu, în News , ? cititori
Program de guvernare: SIIJ îşi va înceta activitatea până la 31 martie 2022 şi va fi înfiinţată o nouă structură

În programul de guvernare al noii coaliții formate din PNL-PSD-UDMR politicienii promit că până la data de 31 martie 2022 Secția de Investigare a Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) va fi desființată.

Potrivit draftului programului de guvernare scris de PNL-PSD-UDM, în locul SIIJ se va înființa o instituție sau structură, fără a se preciza însă unde va funcționa aceasta. De asemenea, unul dintre obeictivele principale ale instituției conduse de Cătălin Predoiu va fi finalizarea monitorizării prin MCV.

SIIJ, desființată până pe 31 martie 2022

„Până la data de 31 martie 2022 vom adopta un act normativ care să prevadă încetarea activității SIIJ și înființarea unei instituții/ structuri care să ofere garanții de independență a magistraților și să asigure în același timp mecanisme eficiente pentru o reală și efectivă răspundere a judecătorilor și procurorilor, în condiții de imparțialitate și de legalitate a procedurilor, în acord cu Decizia CJUE din 18 mai 2021, cu avizul Comisiei de la Veneția din iulie 2021 și al Consiliului Superior al Magistraturii”, se arată în documentul citat mai sus.

De asemenea, Ministerul Justiției își propune construcția unui sistem de numire a procurorilor de rang înalt prin care rolul factorului politic să fie diminuat.  Astfel, noul guvern îşi asumă „o procedură nouă de selectare a procurorilor de rang înalt, cu diminuarea rolului politic excesiv al ministrului justiţiei, rol criticat în rapoartele MCV şi cu asigurarea echilibrului şi a dialogului decizional functional, în limitele atribuţiilor constituţionale, între iniţiatorul procedurii (Ministrul Justiţiei), avizatorul selecţiei realizate de Ministrul Justiţiei (Secţia de procurori a CSM) şi emitentul actului administrativ de numire în funcţie (Preşedintele României)”.

Reformarea Inspecției Judiciare

Noul Guvern mai promite și reformarea Inspecției Judiciare, citând un raport MCV care spune că s-a constatat existența unor preocupări legate de lipsa de răspundere a IJ, menționând proporția ridicată a dosarlor înaintate de instanță de Inspecție, respinse în cele din urmă în instanță.

„Prin modificarea Legilor Justiției, avem în vedere și o reformă a Inspecției Judiciare astfel încât această instituție să ofere garanții sporite de independență, imparțialitate și profesionalism, în acord cu decizia CJUE și cu luarea în considerare a recomandărilor din rapoartele MCV”, se arată în draft.

Un alt obiectiv important al Ministerului Justiției se referă la combaterea infracțiunilor de mediu prin adoptarea unor soluţii „legislative de clarificare a competenţelor materiale precum şi extinderea reţelei naţionale a procurorilor specializaţi pe infracţiuni de mediu şi specializarea procurorilor la nivelul parchetelor teritoriale pentru investigarea cu celeritate, a tuturor infracţiunilor de mediu”.

Eliminarea inechităților salariale și digitalizarea justiției, alte două obiective importante

De asemenea, potrivit documentului, cabinetul Ciucă promite transpunerea directivelor europene în legislaţia naţională. Executivul are în vedere şi revizuirea legii aplicabile mediului de afaceri şi litigiilor cu profesionişti, „armonizarea legislaţiei primare, secundare şi a practicii judiciare cu reglementările europene în materia TVA şi a altor taxe, cu jurisprudenţa CJUE şi codificarea legislaţiei privind insolvenţa şi falimentul”.

Un alt scop al ministerului condus de Cătălin Preodiu va fi eliminarea inechităților salariale și privind pensia de serviciu, digitalizarea justiției, dar și un sediu adecvat pentru Înalta Curte de Casație și Justiție.

Citește mai multe:

Noul program de guvernare PSD – PNL – UDMR. Principalele măsuri propuse (document)