Programator interzis pe viață de Facebook. „Unfollow Everything” l-a supărat pe Zuckerberg. Ce face aplicația

Publicat: 12 oct. 2021, 19:45, de Mihaela Verdes, în Internațional , ? cititori
Programator interzis pe viață de Facebook. „Unfollow Everything” l-a supărat pe Zuckerberg. Ce face aplicația

Louis Barclay, un programator din Marea Britanie, este creatorul unei extensii pentru browsere, numită „Unfollow Everything”. Aceasta le permite utilizatorilor Facebook să șteargă automat toate postările care le apar în news feed. IT-istul afirmă că a fost dat afară de pe platforma social media și că i s-a interzis definitiv să își facă un nou cont, relatează Business Insider .

Aplicația creată de Louis Barclay permite utilizatorilor Facebook să dea unfollow automat tuturor prietenilor și paginilor de pe platforma social media, lăsând astfel news feed-ul complet gol.

Barclay le-a explicat jurnaliștilor de la Insider că utilizatorii care aleg să facă acest lucru, pot comunica în continuare cu prietenii și familiile lor, în timp ce au aplicația instalată.

Aplicația „Unfollow Everything” și fericirea

Programatorul a lansat aplicația în magazinul web al Chrome, în luna iulie a anului trecut. El relata că a atras atenția unor cercetători de la Universitatea Neuchâtel din Elveția, care au vrut să studieze efectul golirii news feed-ului asupra fericirii utilizatorilor Facebook. Totodată, ei studiau și impactul asupra numărului de ore petrecut pe platforma social media.

Însă, în luna iulie a acestui an, Barclay a primit o scrisoare oficială din partea Facebook. El a fost înștiințat astfel de avocații companiei lui Mark Zuckerberg, care l-au informat că i s-a interzis prezența pe Facebook.

Programatorul afirmă că a primit scrisoarea la 5 ore după ce a încercat să se logheze în contul său de Facebook. Cu această ocazie el a descoperit că pagina sa a fost dezactivată.

Motivația companiei Facebook

Scrisoarea l-a înștiințat pe Barclay că aplicația sa a încălcat regulile Facebook privind colectarea automată de date ale utilizatorilor fără permisiunea companiei. Se menționa și că „Unfollow Everything” a încălcat și drepturile de autor ale companiei lui Zuckerberg.

Programatorul a mai fost informat că i-a fost interzis accesul și pe Instagram, cealaltă platformă social media deținută de Facebook. Barclay afirmă că scrisoarea l-a surprins complet:

„Unfollow Everything nu era un program mare, a ajuns la 2.500 de utilizatori activi pe săptămână, 10.000 de descărcări. Creștea cu siguranță dar nu era uriaș. (…) Pe lângă asta, mie mi s-a părut ceva care îmbunătățește experiența utilizatorilor Facebook. Am primit mesaje extraordinare de la oameni care mi-au spus că (…) folosesc acum Facebook într-un mod care este mult mai sănătos pentru ei”.

Barclay nu se pune cu Facebook

Bărbatul a relatat că s-a consultat cu avocați pentru a vedea cum poate contesta decizia. Însă nu-și permite să achite cheltuielile de judecată ale Facebook, în cazul în care ar pierde un eventual proces.

„Facebook este o companie de un trilion de dolari. Eu nu mi-aș putea permite acest risc”, a scris acesta, într-un articol publicat de revista Slate .
Barclay spune că decizia Facebook a fost o lovitură pentru el. Avea cont pe platforma social-media de 15 ani și ținea legătura cu prieteni din întreaga lume prin intermediul Facebook Messenger.

Este cu adevărat oribil să ți se taie accesul la acel lucru, dintr-un motiv care mie mi se pare foarte incorect”, a declarat acesta pentru Insider.