Programul „Tomata”? Mai bine s-ar preschimba în programul „Solarul”!

Publicat: 26 nov. 2023, 10:00, de Alice Gherman, în ECONOMIE , ? cititori
Programul „Tomata”? Mai bine s-ar preschimba în programul „Solarul”!

Fermierii apreciază ajutorul obținut prin programul „Tomata”, dar Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, crede că ar trebui îmbunătățit pentru a favoriza zestrea genetică națională de semințe de tomate și legume, nu pe cea din import.

În această toamnă, Executivul a dat undă verde pentru Programul Tomata 2023-2024, program ce prevede că legumicultorii care înființează în spații protejate culturi de: tomate, ardei gras şi/sau lung și/sau gogoșar, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde pe o suprafață de 1.000 mp și vor îndeplini condițiile prevăzute de actul normativ, vor beneficia de un ajutor de minimis de maximum 1.000 euro/1.000 mp/beneficiar.

Costel Vînătoru directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) Buzău, este de părere că programul ar trebui îmbunătățit. „Programul Tomata este justificat, dar ar trebui să susțină creațiile românești, adică să implice resursa genetică autohtonă, altfel susținem semințele importate. Spunem că susținem tomatele și legumele „românești”, dar de fapt acestea sunt rezultatul unor semințe de import.”

Costel Vînătorul crede că marea problemă a cultivatorilor este alta, și anume că suntem deficitari la spații protejate, adică, pentru a asigura necesarul de legume pentru România, acele 120 kg de legume/cap de locuitor, am avea nevoie între 20.000 și 25.000 de ha de sere/solarii, spații protejate, ori noi avem abia undeva la 6.000 ha.

„După mine aș face altfel, aș face programul Solarul/Sera și aș acorda în fiecare an o anumită sumă, care să fie justificată de fermieri prin extinderi, modificări de spații protejate, prin care să mărim capacitatea de a construi sere sau solarii și automat să avem producție mai mare de roșii, castraveți, ardei gras pentru români. Atunci Tomata ar deveni un program de undiță, nu de pește pentru producătorii noștri. Le-am crea obiectul muncii acasă și am face celulele acestea de producție extraordinar de importante. Am tot discutat de- lungul timpului cu miniștri agriculturii, au tot zis da, dar nu au avut curajul să facă asta!”, se plânge directorul BRGV Buzău.