Proiect de lege pentru ca votul Diasporei pentru alegerile parlamentare să dureze două zile

Uniunea Salvați România (USR) a depus un proiect de lege prin care votul Diasporei de la alegerile parlamentare ar putea să se desfăşoare timp de două zile. Proiectul de lege a fost depus în Senat, în procedură de urgență, de senatorul Radu Mihail.

Proiectul de lege mai prevede și ca numărul de parlamentari din diaspora să fie mărit la patru senatori şi 10 deputaţi, dar ți ca numărul de semnături necesare pentru înregistrarea candidaturii să fie redus.

„Prezenta iniţiativă legislativă are ca scop modificarea Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului şi a Camerei Deputaţilor, precum şi organizarea şi funcţionarea Autorităţii Electorale Permanente, pentru a asigura buna organizare şi desfăşurare a procesului electoral în străinătate, pentru reducerea numărului de semnături necesare în vederea candidaturii, pentru reprezentarea corectă a românilor din străinătate în Parlamentul României şi pentru facilitarea exercitării dreptului la vot pentru alegătorii cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate”, arată iniţiatorul în expunerea de motive a proiectului de lege.

Iniţiativa de lege prevede că „votarea în ţară se desfăşoară într-o singură zi, care poate fi numai duminica. În străinătate, votarea se desfăşoară şi pe parcursul zilei de sâmbătă imediat anterioară datei votării”.

De asemenea, proiectul mai prevede ca „Partidele politice, alianţele politice, alianţele electorale şi organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale, care depun la Biroul Electoral Central o listă de susţinători cuprinzând cel puţin 0,5% din numărul total al alegătorilor înscrişi în Registrul electoral la nivel naţional, pot depune liste de candidaţi în toate circumscripţiile electorale. În acest caz, prevederile art. 53 alin. (2) privind numărul exemplarelor originale şi al copiilor listei susţinătorilor se aplică în mod corespunzător”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole