Proiectul care interzicea SRI să aibă activitate în presă, justiție sau Parlament a fost respins

Publicat: 08 iul. 2024, 21:12, de Vlad Stefan Orjan, în ACTUALITATE , ? cititori
Exclusiv
Proiectul care interzicea SRI să aibă activitate în presă, justiție sau Parlament a fost respins

Parlamentul României a respins un proiect de lege ce viza limitarea activităților Serviciului Român de Informații (SRI) în presă, justiție și Parlament.

În luna mai, majoritatea PSD și PNL din Camera Deputaților a respins, după dezbateri în Comisia pentru apărare, un proiect de lege inițiat de deputatul neafiliat Tudor Benga. Proiectul interzicea personalului SRI să desfășoare activități în domeniul presei, justiției și în Parlament. Graba de a respinge proiectul a fost evidentă, votul venind înainte de termenele stabilite pentru amendamente și redactarea raportului.

Deputatul Dumitru Viorel Focșa a solicitat un punct de vedere de la Secretariatul General al Guvernului, primind un răspuns evaziv, indicând că Parlamentul are libertatea să voteze cum dorește, fără o poziționare clară a Executivului.

intrebare raspuns

Proiectul prevedea și interzicerea activităților comerciale ale SRI, cu excepția celor printr-o regie autonomă sau unități medicale. Controlul serviciilor urma să fie realizat de o comisie parlamentară specializată, cu acces la documentele clasificate și la sediile structurilor. Proiectul urmează acum să fie dezbătut în Senat.