Proiectul de lege pentru digitalizarea Senatului, pe ordinea de zi a Parlamentului

Biroul permanent a aprobat ca proiectul de lege pentru digitalizarea Senatului să fie votat în plenul de luni al Parlamentului.

Senatoarea PNL Alina Gorghiu a spune că proiectul de lege este primul obiectiv realizat în noul mandat.

„Dragilor, am reuşit!!! Digitalizăm Senatul! Nici prin cap nu mi-ar fi trecut că iniţiativa mea, semnată de colegii din Senat, va fi adoptată de la începutul legislaturii. E un proiect de modernizare a metodelor de legiferare, refuzat de PSD anul trecut (pentru că… de ce să evoluăm, nu?). Datorită majorităţii de centru-dreapta, vom putea depune ONLINE proiectele de lege, iniţiativele, întrebările, interpelările etc. Mulţumiri tuturor colegilor care au susţinut şi semnat proiectul (PNL, UDMR, USRPLUS, AUR)! Mesajul nostru pentru românii e clar: reparăm ce a stricat PSD, digitalizăm, trecem la normalitate!”, a scris Alina Gorghiu luni pe Facebook.

„Prin votul de astăzi (luni – n.r.), Senatul asigură trecerea ireversibilă la un mediu de lucru normal pentru secolul în care ne aflăm, chiar dacă se întâmplă abia la aproape 20 de ani de la intrarea în vigoare a Legii 455/2001 privind semnătura electronică. Întreaga procedură se va face prin intermediul unei aplicaţii electronice, AGIPL – Aplicaţia pentru Gestionarea Înregistrării Proiectelor Legislative. Iar rezultatul nu va fi altul decât eficientizarea. Prin acest demers am dorit să mă asigur că Senatul va deveni o instituţie modernă, care funcţionează normal, transparent şi care valorifică la maximum tehnologiile digitale. Mă bucur pentru acest prim succes în noul mandat, dar cea mai mare recompensă ar fi ca Senatul să fie un exemplu pentru administraţia publică în general şi toate instituţiile statului să declare cât mai repede capitolul digitalizare – obiectiv realizat”, a adăugat Alina Gorghiu.

Conform news.ro, propunerea legislativă propune modificarea Regulamentului forului legislativ în sensul introducerii pe site a unei aplicaţii informatice prin care cele patru tipuri de iniţiatori ai unei propuneri legislative – senatori, deputaţi, Guvern şi cetăţeni – să poată depune, electronic, proiecte legislative. Aceasta se va denumi Aplicaţie pentru Gestionarea Înregistrării Proiectelor Legislative – AGIPL care ar urma să aibă o secţiune publică în care să se poată încărca proiectele de lege semnate electronic de cetăţeni, să permită semnarea electronică de către orice cetăţean ce doreşte să susţină proiectul. Iniţiativa legislativă propune introducerea expresă a posibilităţii senatorilor de a formula întrebări şi interpelări prin mijloace electronice, semnate electronic.

1 COMENTARIU

  1. Oare politicieni ro’ vor fi capabili intelectual sa lucreze elegant, sași dezvolte capacitatea de cunoștințe Al iar ideile lor de lucru vor fi puse in mișcare online ? Curiozitatea noastră este maxima. Sau se vor uita cu toții la noua tehnologie ca mediocri, ca idioții, ca boii la poarta noua ?

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole