Propunere: Colectivul de părinţi să decidă dacă orele la clasă se desfăşoară online, când rata de incidenţă Covid-19 depăşeşte 6‰

Publicat: 13 ian. 2022, 13:42, de Puterea.ro, în Educație , ? cititori
Propunere: Colectivul de părinţi să decidă dacă orele la clasă se desfăşoară online, când rata de incidenţă Covid-19 depăşeşte 6‰
Elevi Ion Barbu

În localitățile în care rata de incidenţă COVID-19 depăşeşte 6‰ de locuitori, colectivul de părinţi de la clasă ar putea decide dacă orele se desfăşoară online sau cu prezenţă fizică. Propunerea a fost lansată de senatorul USR, Ştefan Pălărie.

Potrivit normelor actuale, la rata de incidenţă comunitară COVID-19 de peste 3‰ simultană cu rata de vaccinare mai mică de 60% a angajaţilor şcolii, cursurile se desfăşoară în sistem online.

O măsură mult mai logică şi mult mai bună ar fi fost ca, la depăşirea ratei de incidenţă de 6 la mie, printr-o decizie descentralizată, colectivul de părinţi de la clasă să hotărască dacă trec în online cu toţi sau rămân pe opţiunea cursurilor cu prezenţă fizică. De departe, o decizie descentralizată în aceste condiţii va permite părinţilor să ia împreună cea mai bună decizie în funcţie de situaţia medicală a familiilor, în funcţie de prezenţa echipamentelor şi a calităţii învăţării online, în funcţie de posibilitatea de a rămâne acasă pentru a supraveghea proprii copii sau nu„, a scris Ştefan Pălărie, joi, pe Facebook.

În opinia senatorului, membru al Comisiei pentru învăţământ, reglementarea actuală este „lipsită de logică epidemiologică”.

El a criticat, totodată, lipsa testelor de salivă pentru depistarea infecţiei cu SARS-CoV-2 pentru elevi, precum şi faptul că au fost reluate cursurile la două zile după Revelion.

Cluj, Suceava, Timiş, Bucureşti sunt pe roşu. Trist este faptul că reprezentanţii Guvernului vorbesc încă în termeni de ipoteze – ‘dacă va mai creşte numărul de cazuri’, ‘dacă incidenţa depăşeşte 3 la mie săptămâna viitoare’ … când toţi specialiştii au avertizat că Omicron are rată de dublare a numărului de cazuri în comunităţi la fiecare 2-3 zile. Guvernanţi, treziţi-vă! Nu mai e nicio surpriză că cele mai mari centre urbane alături de Suceava vor continua să anunţe cifre record de infectare în valul 5. Dublarea înseamnă un lucru simplu – că 3-la-mie devine 6-la-mie în maxim 3 zile. Le vor veni din urmă judeţele care acum sunt pe galben – Constanţa, Ilfov, Braşov, Sibiu, Hunedoara şi centura judeţelor de la graniţă – Arad, Bihor, Satu Mare, Maramureş. E posibil ca într-o săptămână să avem grosul judeţelor roşii„, a transmis reprezentantul USR.