Militarii români îi vor înlocui pe cei britanici în misiunea de pace a UE din Bosnia

România vrea să trimită o companie de infanterie în cadrul misiunii europene de menținere a păcii din Bosnia-Herțegovina în locul militarilor britanici, potrivit unui răspuns oficial al Ministerului Apărării Naționale pentru G4Media.ro.

Misiunea EUFOR Althea din Bosnia este afectată de Brexit, iar România a răspuns astfel unei solicitări venite de la Bruxelles.

Astfel, România ar putea trimite până în 135 de militari ca parte a misiunii UE în Bosnia.

România și-a exprimat intenția suplimentării contribuției naționale cu o companie de infanterie în cadrul rezervei de forțe la dispoziția comandantului operației, pentru acoperirea unora dintre aceste deficite. Efortul se înscrie în plafonul de forțe aprobat pentru participarea la misiuni și face parte din demersul de reconfigurare a participării Armatei României la misiuni și operații în afara teritoriului național”, se arată în răspunsul oficial al Ministerului Apărării pentru G4Media.ro.

Informația inițială despre oferta României a fost publicată de Politico, care a citat surse oficiale.

Decizia României de a propune trimiterea unui contingent suplimentar de soldați face parte din strategia țării de a fi percepută ca furnizor de securitate la nivelul UE și al NATO. Mai mult, arată Ministerul Apărării, ”unul dintre obiectivele naționale de securitate ale României vizează consolidarea securității în regiunea Mării Negre şi în regiunea Balcanilor, precum și cea a securității și stabilității celorlalte regiuni învecinate”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...