Opincarul, un „Tezaur Uman Viu”

Publicat: 25 aug. 2020, 13:50, de Roxana Roseti, în SOCIAL , ? cititori
Opincarul, un „Tezaur Uman Viu”
Alexandru Ilinca Opincar Tezaur

A deprins acest meșteșug de la tatăl său. La vârsta de șase ani făcea prima opincă. Acum, devenit un adevărat meșteșugar, le-a dăruit opinci președintelui Klaus Iohannis, dar și prințului Charles sau președintelui francez Emmanuel Macron.

Alexandru Ilinca e din Nucşoara și este considerat ultimul opincar autentic din Oltenia. Tocmai de aceea a fost distins în iunie 2019 cu „Crucea Râmnicului”, iar acum este propus de Centrul de Creație, Promovare și Conservare a Culturii Tradiționale Vâlcea pentru titlul onorific „Tezaur Uman Viu”.

„Fac opinci de mic copil și cred că am rămas printre puţinii opincari din ţară. Mai sunt câţiva care mai cunosc meşteşugul, dar nu ca să popularizeze, sau să ducă arta mai departe. În schimb, eu am ales să ies şi să popularizez din nou opincile”, a declarat meșteșugarul.

Purtător de patrimoniu cultural imaterial

Opincarul este propus împreună cu un alt vâlcean, Constantin Manoli – sculptor de furci din lemn, „Despre arta confecționării opincilor după ‹rețeta din bătrâni› se știe că mai are doar câțiva reprezentanți la nivel de țară, cei mai mulți în Ardeal. Despre Alexandru Ilinca se spune că este ultimul opincar din Oltenia. Nu știu dacă în Oltenia este unic, dar în Vâlcea știu sigur”, consideră Amalia Boari de la Centrul de Creație, Promovare și Conservare a Culturii Tradiționale Vâlcea, potrivit Informația Olteniei.

Titlul onorific „Tezaur Uman Viu” face parte dintr-un program internațional și este acordat de Ministerul Culturii persoanelor „purtătoare, păstrătoare şi transmiţătoare de elemente de patrimoniu cultural imaterial”. Din 2010 până în prezent, peste 50 de persoane din România au primit acest titlu.