Propusă de Macron, respinsă de UK: Noua instituție politică europeană, sub incertitudine

Marea Britanie a respins ideea propusă de președintele Franței, Emmanuel Macron, legată de înființarea unei noi instituții politice europene, ce ar urma să le permită statelor care nu sunt membre ale Uniunii Europene să adere la „valorile de bază ale Europei”.

Liz Truss, ministrul britanic de Externe, a fost întrebată, în cadrul unui interviu acordat Corriere della Serra, dacă ideea propusă de Emmanuel Macron este fezabilă.

Colaborăm foarte bine prin intermediul G7 și UE pentru a impune sancțiuni Federației Ruse. Colaborăm foarte bine cu țările europene pentru a livra echipamente militare defensive Ucrainei(…)Considerăm că aceste structuri, care deja există, funcționează foarte bine, suntem mulțumiți. Preferăm să construim peste structurile pe care deja le avem și care au succes”, a declarat Liz Truss.

Ce dorește Macron

Pe 9 mai, în cadrul unui discurs susținut în Parlamentul European, Emmanuel Macron a vorbit despre cererea Ucrainei de aderare la Uniunea Europeană, despre care a spus că va dura ani, chiar decenii, până când va fi concretizată.

„Chiar dacă va primi mâine statutul de țară candidată, cu toții știm la perfecție că procesul de aderare va dura ani, chiar decenii”, a spus președintele Franței. Președintele francez a menționat că Uniunea Europeană nu trebuie să își slăbească standardele în funcție de care acordă statutul de membru pentru a permite țărilor să adere mai repede, dar a sugerat crearea unei entități care ar funcționa în paralel cu instituțiile politice deja existente.

Instituția propusă de Macron – sub forma „Confederației Europene”, după cum l-a citat pe predecesorul său, François Mitterrand – le-ar permite statelor europene să coopereze în domenii precum securitatea, energia, transporturile, investițiile, infrastructura și libera circulație.

Aderarea la această entitate nu ar afecta discuțiile legate de statutul de membru UE(…)Dar nici nu ar închide această oportunitate pentru statele care au părăsit UE”, a adăugat Macron, făcând referire și la Marea Britanie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Mersul trenurilor. CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi /...

CFR anunţă o avarie în zona Regionalei Iaşi, trenurile IR 1833 (Iaşi - Cluj) si IR 1832 (Cluj - Galaţi) urmând a tranzita zona...

Cum vrea să-și spele imaginea Ana Morodan după scandalul în care...

Ca să-și mai spele din rușinea scandalului de acum aproape o lună, vedeta s-a implicat în promovarea unei campanii umanitare. Ea a postat un mesaj...