Protecţia oferită de vaccinul Pfizer scade mai repede decât a serului AstraZeneca

Publicat: 20 aug. 2021, 09:00, de Laura Macovei, în ACTUALITATE , ? cititori
Protecţia oferită de vaccinul Pfizer scade mai repede decât a serului AstraZeneca

Eficienţa împotriva Covid-19 a vaccinului dezvoltat de Pfizer şi BioNTech scade mai repede decât cea a serului AstraZeneca, potrivit unui studiu publicat joi de cercetători de la Universitatea Oxford.

Două doze de Pfizer-BioNTech au o eficienţă mai mare, iniţial, împotriva noilor infecţii, dar aceasta scade mai repede în comparaţie cu două doze de AstraZeneca-Oxford”, au spus cercetătorii de la Oxford.

Pfizer are „o mare eficienţă iniţială”, dar „a înregistrat un declin mai rapid în protecţia împotriva unei încărcături virale mari şi a infecţiei cu simptome”, la câteva luni de când schema de vaccinare a fost completă, deşi ratele rămân scăzute pentru ambele vaccinuri.

Rezultatele arată că, după patru până la cinci luni, eficienţa acestor două vaccinuri va fi similară”, au adăugat oamenii de ştiinţă, subliniind că efectele pe termen lung trebuie studiate.

Rezultatele studiului au fost publicate în timp ce Israelul administrează deja doza suplimentară de Pfizer, după ce 58% din populaţie a primit deja două doze din acest vaccin.

SUA urmează să ofere spre administrare a treia doză de Pfizer şi Moderna, din 20 septembrie. 

Vaccinul dezvoltat de AstraZeneca este oferit la scară largă în Marea Britanie, în timp ce persoanele cu vârste de până la 40 de ani primesc Pfizer sau Moderna, din cauza riscului de apariţie a cheagurilor de sânge.