Protest inedit împotriva suprataxării IMM-urilor: 14 ore de alergat în jurul Guvernului

Publicat: 08 nov. 2023, 15:30, de Alice Gherman, în ACTUALITATE , ? cititori
Protest inedit împotriva suprataxării IMM-urilor: 14 ore de alergat în jurul Guvernului
foto Facebook

„Sunt aici, la alergare, fiindcă Guvernul trebuie să înțeleagă că antreprenoriatul este un chin, pe lângă pasiune, inovare și dorință de creație, este chin”, a declarat, pentru ziarul Puterea, Cosmin Răileanu, un antreprenor din Râmnicu Sărat care aleargă astăzi, timp de 14 ore, în jurul sediului Guvernului României, în încercarea de a atrage atenția asupra nedreptăților provocate tuturor IMM-urilor, antreprenorilor şi liber profesioniștilor, prin Legea 296/2023.

Ziarul Puterea a stat de vorbă Cosmin Răileanu, tocmai când protestul său a ajung la 5 ore și 45 de minute de alergare, respectiv 45 km, în jurul Palatului Victoria.

Guvernul a transformat antreprenoriatul în coșmar

Printre încercări de a-și domoli respirația sacadată, provocată de efort, continuând însă să alerge, Cosmin ne-a vorbit despre motivul protestului său inedit: „Antreprenoriatul e frumos, dar e și chinuitor, iar guvernanții ar trebui să ne îndulcească viața în loc să ne-o transforme într-un coșmar. Ajungem să muncim câte 14 ore, din care 10 ore alimentăm cu bani statul, nu ne mai vedem familiile și copiii, muncim în weekend fiindcă trebuie să înlocuim oameni, pe care nu-i găsim oricum ușor să îi angajăm, costurile cu salariile au crescut enorm și toate acestea pentru ce? Ca să vezi că, de partea cealaltă, guvernanții risipesc banii și nu-i gestionează așa cum trebuie. Da? În ultimul timp, cheltuielile operaționale ale fiecărui antreprenor au crescut enorm cu salariile, cu plata combustibilului, cu taxele și impozitele, într-un context extrem de nefavorabil pentru micul întreprinzător, pe umerii căruia statul pune povară după povară. Consider că toate acestea (Legea 296/2023 -n.r.) reprezintă o nedreptate și vreau prin această alergare să arăt cât efort stă în spatele unei mici afaceri, cât efort trebuie să depună un antreprenor. 14 ore de alergare, pentru că 14 ore muncesc zilnic ca antreprenor.”

„Ne întrebăm de ce părăsesc tinerii țara? Fiindcă e un mare haos!”

Cosmin speră ca protestul său inedit să fie urmat și de alți antreprenori, indiferent care ar fi calea prin care protestează. El crede că numai protestând se poate stopa risipa fără margini care duce la un sistem de învățământ slab, un sistem de sănătate inadecvat etc. Ne întrebăm de ce ne pleacă atât de mulți copii din țară? Păi de asta pleacă, fiindcă totul e un mare haos. Am afacerea cu materiale de construcții de zece ani, am pornit-o de la zero, am crescut-o numai eu știu cum. Ba a venit criza economică, ba a venit pandemia, ba a început războiul, acum au venit ei cu măsurile lor fiscale, suprataxarea. Nu mai ai când să te bucuri de munca ta!”, mai spune Cosmin. Acesta și-a început protestul prin alergare la ora 7.00 și va continua să alerge până la 21.00. Pănă la ora la care ziarul Puterea a vorbit cu antreprenorul din Râmnicu Sărat, nimeni de la Guvern nu a venit să stea de vorbă cu el.