Protest mascat la graniță. Vameșii de la Sculeni se răzbună pe călători: Controale mai stricte după reducerea sporurilor
:format(webp):quality(80)/https://www.puterea.ro/wp-content/uploads/2024/01/vama-e1716968654345.jpg)
Angajații vămii Sculeni au demarat marți seară o formă de protest pasiv, prin înăsprirea controalelor asupra tuturor mijloacelor de transport care tranzitează frontiera. Decizia vine ca reacție la diminuarea substanțială a sporurilor pentru condiții vătămătoare, de la 1.500 de lei la doar 300 de lei brut pe lună.
Mesaje cu subînțeles: „Ne vom face datoria… riguros”
Intensificarea controalelor a determinat conducerea Autorității Vamale Române (AVR) să trimită de urgență o delegație la fața locului, pentru a evalua situația și a încerca să regularizeze activitatea vămii. Sindicatul Meridian a anunțat că vameșii „își vor face datoria cu conștiinciozitate”, aplicând controale „riguroase și amănunțite”, într-un efort de combatere a evaziunii fiscale, în conformitate cu direcțiile trasate de Consiliul Suprem de Apărare a Țării (CSAT). Mesajul transmis pare presărat cu ironii la adresa deciziilor guvernamentale.
Președintele sindicatului Meridian, Voinea Negoiță, a adăugat că măsurile sunt „binevenite” și aliniate cu solicitarea Ministrului Finanțelor de identificare a unor soluții pentru reducerea deficitului bugetar. Totodată, a avertizat că timpul de așteptare pentru cetățenii care trec granița va crește, sugerând că aceste acțiuni vor fi extinse și în alte puncte vamale.
Exemplul de la Sculeni ar putea fi urmat în alte județe
Semnalele din teritoriu arată că acțiunea de la Sculeni ar putea fi replicată și de vameșii de la alte puncte vamale. Potrivit liderului sindical, aceste forme de protest nu vizează direct cetățenii, ci au scopul de a atrage atenția asupra condițiilor de muncă și a nemulțumirilor acumulate după adoptarea măsurilor de austeritate.
Pentru a susține buna desfășurare a controalelor, la biroul vamal Sculeni au fost trimiși și factori de decizie din structurile superioare ale AVR, în încercarea de a evita o criză operațională la graniță.
Măsurile guvernamentale care au aprins scânteia
Conflictul a fost generat de o hotărâre recentă a Guvernului, care plafonează sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare la 300 de lei brut, începând cu 1 iulie 2025. Totodată, concediul suplimentar pentru activitatea în medii de risc a fost redus la maximum cinci zile lucrătoare pe an, comparativ cu zece zile anterior.
Deciziile fac parte dintr-un pachet de măsuri de austeritate ce se aplică până la sfârșitul anului 2026, în contextul eforturilor autorităților de a diminua deficitul bugetar.
Nemulțumirile se extind: Proteste spontane în mai multe instituții
Vameșii nu sunt singurii nemulțumiți. În ultimele zile, angajații ANAF din mai multe județe și salariați din Justiție au declanșat proteste spontane, considerând tăierile drept un atac direct asupra veniturilor și condițiilor de muncă. În mod similar cu reacția vameșilor, și acești angajați invocă lipsa de consultare și caracterul unilateral al deciziilor impuse de Guvern.
Deși oficialii susțin că măsurile sunt necesare pentru echilibrarea bugetului de stat, în rândul funcționarilor publici persistă sentimentul că austeritatea este aplicată inechitabil, iar reducerile afectează în primul rând personalul din linia întâi.