Proteste ale fermierilor la Strasbourg. Ursula von der Leyen cedează

Publicat: 06 feb. 2024, 22:00, de Viorela Pitulice, în News , ? cititori
Proteste ale fermierilor la Strasbourg. Ursula von der Leyen cedează

După protestele fermierilor de săptămâna trecută de la Bruxelles din fața sediului Comisiei Europene, astăzi, agricultorii s-au strâns în faţa sediului Parlamentului European de la Strasbourg. Între timp, președinta CE, Ursula von der Leyen bate în retragere.

Concret, Ursula von der Leyen a propus, marţi, retragerea unui proiect de lege menit să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor în UE, unul dintre motivele pentru care fermierii au ieșit la proteste.

Cu tractoarele la Strasbourg

Marți, circa douăzeci de tractoare şi câteva zeci de agricultori s-au adunat în faţa sediului Parlamentului European de la Strasbourg pentru a face presiune asupra eurodeputaţilor reuniţi în sesiune plenară.

Au fost două manifestaţii distincte: una a coordonării rurale, pentru a denunţa importul de produse care nu sunt supuse aceloraşi norme ca în Franţa, şi o alta a unei confederaţii care se opune „noilor Organisme Modificate Genetic”.

„Manifestăm aici pentru a ne întâlni cu parlamentarii europeni, pentru a le spune să pună capăt importului de produse care nu respectă normele care ni se impun nouă. În puiul ucrainean de exemplu, există antibiotice care sunt interzise la noi”, a declarat pentru AFP Germain Krantz, agricultor la Reangen, în departamentul Haut-Rhin.

Ursula bate în retragere

În aceeași zi, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a propus renunțarea la proiectul de lege care viza reducerea utilizării pesticidelor.

Comisia propusese propus deja săptămâna trecută o derogare parţială la obligaţiile de a lăsa terenul pârloagă şi o limitare a importurilor ucrainene, la presiunea agricultorilor. O altă propunere a vizat și „simplificarea” Politicii Agricole Comune (PAC).

Decizia a fost salutată de ministrul Agriculturii, Florin Barbu.

„Mă bucur că preşedintele Comisiei Europene a ajuns la concluzia că Regulamentul SUR era total greşit şi a luat decizia să retragă prevederile privind limitarea din pix a produselor de protecţie a plantelor. Am susţinut în fiecare Consiliu AgroFish şi în toate apariţiile mele în spaţiul public că reducerea în termeni de procente, fără să se ţină cont de specificul fiecărui stat membru, nu are cum să ajute nici mediul, nici fermierii! Le mulţumesc colegilor europarlamentari PSD care au respins prin vot propunerea de Regulament care îi dezavantaja pe fermierii români!”, a scris marţi, pe Facebook, ministrul Agriculturii.

Barbu mai spune că are încredere că şi prelungirile derogărilor de la GAEC 8 (4% pârloagă) şi de la GAEC 7 (rotaţia culturilor), pe care, de asemenea, le-a susţinut în Consiliu vor fi adoptate, deoarece sunt susţinute de miniştrii Agriculturii din 15 state membre.

Fermierii spanioli, în stradă

Fermierii spanioli s-au alăturat, marți, omologilor europeni care protestează faţă de costurile mari, birocraţie şi concurenţa din ţările non-UE. Agricultorii din Peninsula Iberică au blocat traficul pe unele dintre cele mai importante autostrăzi.

„Cu nuanţe diferite, la nivelul întregii Uniuni Europene, avem aceleaşi probleme”, a spus Donaciano Dujo, vicepreşedintele ASAJA, una dintre cele mai mari asociaţii ale fermierilor spanioli.

Fermierii au ieşit, astăzi, pe străzi cu tractoarele în întreaga ţară, din Sevilia şi Granada în sud şi până la Girona, în apropiere de graniţa cu Franţa.

În ultimele zile, blocajele instituite de fermieri în Franţa şi Belgia au escaladat în unele cazuri în confruntări violente cu poliţia.