Proteste în fața bisericii: Credincioșii, înfuriați că nu pot primi împărtășania

Atmosfera din fața Catedralei Mitropolitane s-a încins din nou, după ce Înalt Preasfințul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a anunțat de pe scena unde se oficiază liturghia că nu se va putea da împărtășania pentru cei care asistau la slujbă.

Foarte mulți dintre oamenii care se aflau dincolo de gardurile de protecție, care nu au putut să intre în perimetrul securizat, au început să vocifereze destul de violent și au huiduit. Jandarmii au încercat să îi potolească, pentru ca slujba să se desfășoare în continuare în liniște. Nu toată lumea este multumită însă de măsurile restrictive care sunt în vigoare până joi inclusiv.

De altfel, de vineri, în fiecare seară, au venit oameni să protesteze față de aceste restricții și adesea i-au admonestat pe jandarmi, care nu fac altceva decât să pună în aplicare o hotărâre a Comitetului Național pentru Situații de Urgență.

Deși s-a anunțat că în catedrală, până pe 15 octombrie inclusiv, vor intra numai cei cu domiciliul în municipiul Iași, au venit și oameni de la distanțe mari care au încercat să intre și să forțeze filtrele unde se fac verificări ale actelor de identitate. Nu s-a putut intra și discuțiile au degenerat. Jandarmii au încercat să aibă o abordare blândă și rațională, au vorbit despre omenie, nu au intervenit niciodată în forță și nici nu i-au sancționat pe cei care au protestat vehement în fața catedralei, deși mulți dintre ei nu purtau nici măcar mască. Jandarmii au dat până acum doar câteva avertismente după ce au vizionat imaginile din timpul protestelor, transmite corespondentul Digi24 la Iași.

Câteva sute de oameni așteptau la coadă, miercuri dimineața, ca să intre să se închine la moaște, în timp ce aproximativ 500 de oameni se aflau în fața scenei. Sunt cei cu buletin de Iași, care au putut intra.

Un sobor de preoţi slujitori ai Catedralei Mitropolitane, condus de Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, au oficiat rugăciuni şi au participat la primele ore ale dimineţii de miercuri la procesiunea de scoatere a raclei cu moaştele Sfintei Cuvioase Parascheva.

A fost scandal azi-noapte la Iaşi, în faţa Catedralei Mitropolitane din Iași. Oamenii s-au certat cu jandarmii, care nu i-au lăsat să intre în biserică să se roage la moaştele sfinte. Pelerinii s-au plâns că au venit degeaba de la sute de kilometri distanță şi le-au cerut jandarmilor să le arate legea care le interzice accesul în biserică. Din cauza pandemiei, autorităţile au decis ca anul acesta să poată intra la moaştele Sfintei Parascheva numai locuitorii oraşului Iaşi.

Comentariile nu au mai continuat iar unii pelerine au venit cu pancarde.

– Dumneavoastră ca jadarm aveţi obligaţia să vă prezentaţi când ne legitimaţi şi să ne spuneţi şi nouă legea şi să ne-o şi arătaţi … Legea! Că  numai legea…

– Dar dumneavoastră de ce nu puteţi să…

– Pentru că eu am adeverinţă că n-am voie să port mască din cauza unor boli care mă fac…

– Dar ştiţi că este pentru protecţia dumneavoastră şi a celorlalţi…

– Eh, uite nu vreau să mă protejez. Deci, suntem la un metru distanţă cât spune domnul Tătaru.

– Daţi-ne! Aveţi obligaţia să ne arătaţi hotărârea! Păi, ce faceţi, plecaţi? Daţi-ne hotărârea conform căreia noi nu avem dreptul să intrăm în… De ce nu daţi hotărârea? Aveţi obligaţii, că noi vă plătim!

– Daţi, domn’e, drumul oamenilor să se ducă, că nu vă face nimeni nimic! Nu a venit nimeni să se bată! Nu a venit nimeni să se înjure! A venit să se roage! E o sărbătoare naţională! Am venit 700 de km, din Arad!

– Bănuiesc că aţi fost informaţi înainte.

– Nu! Dumneavoastră trebuie să fiţi informat că Dumnezeu e deasupra dumneavoastră!

Sărbătoatoarea a fost suspendată din cauza pandemieie au susținut autoritățile https://www.puterea.ro/pelerinajul-din-iasi-la-sfanta-parascheva-masurii-in-pandemie/

1 COMENTARIU

 1. Privim către aceasta lume neinformata. pericolul morții este acolo
  – Pentru că eu am adeverință că n-am voie să port mască din cauza unor boli care mă fac…
  – Eh, uite nu vreau să mă protejez. Deci, suntem la un metru distanţă cât spune domnul Tătaru.
  – Printre participanți la protestele „anti-botnița” se aflau și din București, precum Codruța Cerva si Oana Lovin.

  Dumnezeu e deasupra dumneavoastră! sau deasupra păcătoșilor ?
  Covid -19 își așteaptă in liniște enoriași.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...

Eveniment: 60 de universităţi din România îşi vor prezenta oferta educaţională...

Un număr de 60 de universităţi cu peste 6.000 de programe de studiu pentru licenţă, masterat şi doctorat îşi vor prezenta oferta educaţională online,...