Proteste în instanțele de judecată din țară. Avocații reacționează la o decizie din dosarul „Ferma Băneasa”

Avocații din mai multe barouri din țară au anunțat că vor întrerupe lucrul și vor protesta miercuri, la ora 12, timp de 15 minute. Reacția lor este motivată de decizia „asupra libertății de exercitare a profesiei” pronunțată de magistrații de la Înalta Curte de Casație și Justiție în dosarul „Ferma Băneasa”.

Principala nemulțumire a apărătorilor e provocată de motivul pentru care colegul lor, Robert Roşu, managing partner al casei de avocatură Tucă Zbârcea & Asociaţii, a fost condamnat la 5 ani de închisoare în dosarul „Ferma Băneasa”.

Conform procurorilor DNA, „s-a implicat activ în demersurile de încheiere contracte, transmitere notificări, conform celor convenite cu Remus Truică”, înainte de a cumpărat drepturile litigioase de la prinţul Paul. La finalul anului trecut, omul de afaceri Remus Truică a fost condamnat la şapte ani de închisoare, israelienii Benjamin Steinmetz şi Tal Silberstein la cinci ani de închisoare, Prinţul Paul de România la trei ani şi patru luni închisoare cu executare, jurnalistul Dan Andronic la trei ani de închisoare cu suspendare, iar avocatul Robert Roşu – la 5 ani de închisoare.

Reacția UNBR

Conform Comisiei Permanente a Uniunii Naționale a Barourilor din România (U.N.B.R.), din motivarea dosarului „Ferma Băneasa”, apar evidențiate mai multe aspecte care reprezintă încălcări ale principiilor statului de drept, precum identificarea avocaților cu clienții lor care sunt acuzați de pretinse infracțiuni și acuzarea avocaților pentru delicte de opinie, atunci când demersurile și opiniile lor nu corespund opiniilor acuzării.

Astfel, potrivit judecătorilor din apel, avocații ar fi știut sau ar fi trebuit să știe că demersurile clienților se bazează pe hotărâri judecătorești (definitive și irevocabile) greșite de retrocedare în baza Legii nr. 10/2001 (în cazul acuzației de complicitate de abuz în serviciu) sau că organizarea unor întâlniri sau participarea la întâlniri cu clienții și alte persoane ar fi probe în sine în cazul acuzației de constituire de grup infracțional organizat.

„Un alt aspect care a determinat reacții puternice nu numai din partea avocaților, ci a profesioniștilor dreptului în general, inclusiv magistrați, este audierea ca martori a avocaților în dosarele îndreptate împotriva clienților lor. În acest dosar au fost audiați zeci de avocați în calitate de martori, cărora li s-a cerut să explice raționamentele juridice, de ce și cum își reprezintă clienții. Inclusiv judecătorii au fost chemați ca martori împotriva propriilor hotărâri, astfel încât s-a renegat autoritatea de lucru judecat”, susțin reprezentanții UNBR.

Conform acestora, decizia instanței în dosarul „Ferma Băneasa” nu vizează cazul unui anume avocat, ci afectează profesia de avocat, apărarea cetățeanului, justiția și statul de drept.

Proteste în întreaga țară

În acest context, UNBR a a recomandat barourilor „utilizarea mijloacelor de aducere la cunoștință publică a vulnerabilităților cu care se confruntă dreptul la apărare, inclusiv prin manifestări care să atragă atenția asupra abuzurilor asupra profesiei de avocat”.

În acest context, mai multe barouri din țară au anunțat acțiuni de protest miercuri, la aceeași oră, 12, timp de 15 minute.

„Consiliul Baroului București își manifestă ferma decizie de a lua orice măsură legală pentru protejarea profesiei de avocat, ca o componentă esențială a democrației și a statului de drept”, se arată într-un comunicat de presă al Baroului București. Avocații interesați să sprijine acest demers sunt invitați pe treptele Curții de Apel București. „Purtarea robei este recomandabilă”.  

O acțiune similară vor avea și avocatii din Baroul Galați, în fața Palatului de Justiție.

Mai multe articole...

Cele mai noi articole

600 de elevi din Sectorul 5 vor beneficia de sprijin financiar...

Primăria Sectorului 5, împreună cu Fundația Tinmar, lansează programul de burse „Educație pentru viitor- Bursele Fundatiei Tinmar”, program care are ca scop stimularea performanței...

Gică Popescu îi cere premierului bani pentru sport

Gică Popescu, renumitul fotbalist și actual președinte al Farului, își direcționează eforturile către o schimbare legislativă majoră. Acesta vizează adaptarea legii astfel încât toate cluburile...