PSD insistă pe stabilirea rapidă a datei alegerilor prezidențiale în contextul discuțiilor din coaliție

Publicat: 25 iun. 2024, 14:03, de Vlad Stefan Orjan, în POLITICĂ , ? cititori
PSD insistă pe stabilirea rapidă a datei alegerilor prezidențiale în contextul discuțiilor din coaliție

Purtătorul de cuvânt al PSD, Lucian Romașcanu, a declarat marți, la sediul central al partidului, că liderii coaliției de guvernare nu au ajuns încă la un acord privind data alegerilor prezidențiale și că o decizie ar trebui să fie asumată până vineri.

Romașcanu a subliniat că PSD consideră esențială menținerea calendarului electoral inițial și nu dorește alegeri în luna noiembrie, așa cum preferă partenerii de coaliție. Întrebat dacă există riscul de rupere a parteneriatului de guvernare, Romașcanu a răspuns: „Nu cred că se va rupe această coaliție și responsabilitatea asumată până la finalul ciclului electoral”. Acesta a adăugat că PSD a câștigat alegerile pe o prezență crescută la vot și nu are emoții legate de electorat, dar subliniază importanța respectării calendarului asumat la începutul perioadei electorale.

„Dacă ședința de guvern va fi vineri, sigur va trebui să fie această decizie (privind data alegerilor) asumată de ministrul de Interne, Cătălin Predoiu”, a afirmat Romașcanu.

În ceea ce privește posibilele alianțe pentru alegerile prezidențiale, Romașcanu a menționat că varianta ca PSD să susțină un candidat comun cu partenerii de coaliție este pe masă. „Candidatul PSD, care este pe primul loc în orice sondaj, să fie susținut de ambele partide ca un candidat comun,” a explicat acesta.

Întrebat de ce Marcel Ciolacu nu a dorit să-și asume momentan candidatura, Romașcanu a subliniat că este „o chestiune de respect politic”. „Haideți să vedem ce se întâmplă. E o chestiune de respect politic să avem toate negocierile și discuțiile asumate în primăvară, confirmate, după care va veni și momentul deciziei alegerilor și candidatul. Ce a fost valabil în martie nu mai este valabil pe data 17 iunie și ce era valabil pe 17 iunie, nu mai este pe 25 iunie”, a concluzionat Romașcanu.

În aceste condiții, rămâne de văzut dacă până vineri va fi luată o decizie clară privind data alegerilor prezidențiale, pentru a asigura o pregătire corespunzătoare a scrutinului și pentru a evita tensiunile suplimentare în cadrul coaliției de guvernare.