PSD vrea tăieri sus, nu jos: limitarea posturilor în CA-uri și impozite pentru capitalul speculativ

Publicat: 11 iul. 2025, 07:15, de Ionut Jifcu, în POLITICĂ , ? cititori
PSD vrea tăieri sus, nu jos: limitarea posturilor în CA-uri și impozite pentru capitalul speculativ

PSD propune tăieri ale veniturilor din consiliile de administrație, interzicerea cumulului de posturi și impozitarea capitalurilor volatile, ca alternative la măsurile de austeritate anunțate de guvern.

PSD vrea alte măsuri, în al doilea pachet fiscal

PSD propune o serie de măsuri pentru reducerea cheltuielilor bugetare, ca reacție la cel de-al doilea pachet fiscal anunțat de premierul Ilie Bolojan. Ministrul Muncii, Petre Florin Manole, a declarat că partidul nu va susține austeritate aplicată la grămadă, fără a corecta dezechilibrele din sistemul public.

„Avem nevoie de o reducere a veniturilor celor care sunt în CA și câștigă foarte mult, de o limitare la un singur post pentru cineva care este în CA – acum sunt două, înainte nu era nicio limită”, a declarat Manole la Antena 3.

El a adăugat că „marile companii care fac asta și exportă profiturile trebuie să fie limitate aici”.

Conform unui document transmis de PSD, un membru dintr-un consiliu de administrație poate încasa până la trei salarii medii pe ramură. Propunerea PSD este ca indemnizația să fie redusă la un singur salariu mediu și să fie interzis cumulul de funcții.

Social-democrații mai propun impozitarea mai severă a criptomonedelor și eliminarea sporurilor pentru funcțiile de conducere din instituțiile publice. De asemenea, partidul vrea să elimine CASS-ul aplicat veteranilor de război în primul pachet fiscal.

PSD ameninţă cu ieşirea de la guvernare

Preşedintele PSD Sorin Grindeanu a avertizat că Partidul Social Democrat ar putea lua în calcul retragerea de la guvernare, dacă lipsa de colaborare și ignorarea propunerilor sale vor continua. PSD este nemulțumit că nu are un cuvânt real de spus în luarea unor decizii importante, deși există un protocol de colaborare semnat cu partenerii de coaliție.

Grindeanu a dat ca exemplu ignorarea propunerii social-democraților de a menține scutirea de CASS pentru veteranii de război și foștii deținuți politici, categorie pe care PSD nu o consideră responsabilă pentru dezechilibrele bugetare. De asemenea, social-democrații au contestat creșterea TVA și introducerea de noi taxe pentru populație, susținând în schimb impozitarea progresivă și o taxare mai ridicată a câștigurilor din capital.

Înaintea celui de-al doilea pachet fiscal, PSD insistă ca punctele sale de vedere să fie luate în considerare, avertizând că va decide în urma consultărilor interne dacă mai rămâne sau nu în actuala formulă de guvernare.