Psihologul Mirela Zivari: Copiii refugiați din Ucraina au nevoie urgentă de consiliere psihologică

Publicat: 03 mart. 2022, 18:00, de Puterea.ro, în ACTUALITATE , ? cititori
Psihologul Mirela Zivari: Copiii refugiați  din Ucraina au nevoie urgentă de consiliere psihologică

Copiii refugiați din Ucraina au nevoie urgentă de consiliere psihologică pentru a reduce riscul de manifestări post-traumatice, depresii și chiar tentative de suicid, avertizează psihologul Mirela Zivari.

Din cei, peste 46.000 de refugiați ucraineni rămași în țară, 18.000 sunt copii. Majoritatea au nevoie de consiliere psihologică, dar mai ales copii.

Salvați Copiii România, la frontiere

Organizația Salvați Copiii România atrage atenția că mai ales copii au nevoie de sprijin psihologic . “Împreună cu soțul, ne-am luat cei șase copii și am fugit spre un loc sigur, fără să știu de următoarea lovitură cu care ne vom confrunta, aceea de a călători cu cei șase copii fără sprijinul soțului, el trebuind să se înroleze conform legii care s-a dat.” , spune Antalya, care a ajuns cu cei șase copii ai săi în siguranță în România, scrie pe Facebook ”Salvați Copiii România”.

În zilele acestea, această organizație se află la punctele de trecere a frontierei cu Ucraina pentru a acorda asistență medicală sutelor de copii și familiilor lor.

Manifestări post-traumatice, depresii, tentative de suicid

Psihologul Mirela Zivari spune că acești copii au nevoie în primul rând ca părinții să fie alături de ei sau cel puțin unul dintre părinți, o persoană pe care o cunosc. Pentru că prezența lor le oferă încredere, liniște, continuitate. Și consilierea psihologică le vizează în egală măsură și pe mame, pentru a fi în stare să fie un sprijin pentru copii.

Acești copii refugiați  trăiesc o experiență dramatică motiv pentru care psihologul Zivari spune că  ”trebuie ajutați să-și exprime temerile, tot universul plin de spaime care funcționează în mintea lor pentru a preveni consecințele”.

În cazul acestor copii, reacția imediată este influențată de gradul crescut de risc. Ea se poate manifesta prin teamă intensă, sentimente de groază, de neputință, comportament dezorganizat, agitație.

Referitoare la consecințele expunerii la un eveniment major, dramatic,  psihologul spune că ele pot fi grave și pe termen lung: ”de la manifestări post-traumatice, depresii până la tentative de suicid”.  

Consutații psihologice gratuite

400 de psihologi și psihoterapeuți din toată țara au dat curs apelului Asociației Române de Psihoterapie Integrativă (ARPI) și oferă consultații gratuite femeilor, copiilor și vârstnicilor refugiați din Ucraina, anunță dr. Gina Chiriac, președinta ARPI.  

 „Am constituit un grup de lucru cu 30 de colegi psihologi și psihoterapeuți, care au și alte abilități secundare de organizare – lucrează în structuri, sunt consilieri, profesori, preoți – dar sunt specializați și în psihoterapie integrativă și, împreună, în mai puțin de 10 ore am mobilizat 370 de psihologi și psihoterapeuți, dintre care 11 vorbitori de limba ucraineană, care să ofere ajutor„, precizează dr. Gina Chiriac.

Ședințele de psihoterapie au loc online și fizic. Două companii de telefonie mobilă au pus la dispoziție, servicii gratuite, asigurând legătura cu psihologii prin ”telefoane verzi”, Toate informațiile fiind afișate pe pagina ARPI.

”Dacă te uiți la o mamă din Ucraina care trece granița, cu un copil în cărucior și altul de mână și îi citești sufletul, privindu-i ochii, nu mai ai nevoie de niciun cuvânt, de niciun răspuns. Pur și simplu treci la acțiune și nu poți dormi, dacă simți ce simte ea până când nu știi că ai înfăptuit în ziua pe care ai trăit-o pe acest pământ măcar un simplu gest, o ajuți, spune dr. Gina Chiriac.