Psitacoza: OMS semnalează această infecție, care a provocat cinci decese în Europa

Publicat: 06 mart. 2024, 20:03, de Magda Marincovici, în Sănătate , ? cititori
Psitacoza: OMS semnalează această infecție, care a provocat cinci decese în Europa
foto: Europa Libera

În Europa, se observă o creștere a cazurilor de psitacoza, o boală respiratorie transmisă de păsările sălbatice și domestice, potrivit  ultimului buletin (5 martie) al Organizației Mondiale a Sănătății.

Psitacoza este o infecție respiratorie provocată de Chlamydophila psittaci, o bacterie care infectează, de obicei, păsările, explică OMS. Principala sursă de infecție sunt diverse specii de păsări exotice  (papagali, peruși) , domestice, dar și mamifere (oi, vaci,capre etc.). Transmiterea se face prin contactul cu secreții, excremente, pene.

În 2023 și în primele lunii ale lui 2024, Austria, Danemarca, Germania, Suedia și Țările de Jos au semnalat cazuri, datorită unui mecanism de vigilență sanitară funcțional la scara Uniunii Europene.

În fiecare dintre aceste țări, mai multe zeci de cazuri sunt raportate în ultimele luni,  apreciate ca fiind ”o creștere neobișnuită și neașteptată”.  

Confirmate cinci decese

Datele arată că infecția este transmisă atât de păsările sălbatice, dar și de cele domestice. În Germania, au fost înregistrate circa 19 cazuri legate de expunerea la papagali, pui sau porumbei de crescătorie.

Bacteria Chlamydophila psittaci a fost descoperită la peste 450 de specii de păsări, potrivit OMS. Dar, atenție, ea a fost descoperită și la mamifere (pisici, câini, porci oi, vaci), dar și la reptile.

În Europa, au fost raportate cinci decese legate de această boală respiratorie.

OMS subliniază că aceată boală este deocamdată ”benignă”. Principalele simptome asociate acestei infecții sunt: febră, frisoane, dureri de cap, tuse seacă.

Tratamentul cu antibiotice administrat rapid este eficace și permite eviarea complicațiilor, printre care pneumonia. Cu un tratament pe bază de antibiotice scade mult riscul de deces (sub un caz la 100), mai precizează OMS.

Fără transmitere interumană

Potrivit experților, riscul de transmitre interumană este scăzut. În privința prevenirii acestei infecții, OMS recomandă informarea crescătorilor de păsări asupra existenței și consecințelor acestei infecții.

Apoi, ca în cazul altor infecții, OMS recomandă respectarea riguroasă a regulilor de igienă: spălarea temeinică și frecventă a mâinilor, folosirea mănușilor în timpul manipulării păsărilor și a evacuării excrementelor.