Pumnal la fel de vechi ca piramidele Egiptului antic, descoperit în Polonia

Publicat: 24 feb. 2024, 17:43, de Vasile Bahrim, în News , ? cititori
Pumnal la fel de vechi ca piramidele Egiptului antic, descoperit în Polonia

O descoperire remarcabilă a fost făcută recent de un arheolog amator, în apropierea orașului polonez Jarosław, situat pe malul râului San.

Căutătorul de comori a detectat şi a scos la suprafaţă un pumnal de cupru datând de peste 4.000 de ani. Această piesă rară reprezintă cel mai vechi artefact din metal descoperit vreodată în Voievodatul Subcarpatia.

Dr. Elżbieta Sieradzka-Burghardt, arheolog la Muzeul din Jarosław, a evidențiat raritatea obiectelor din cupru în mileniul III î.Hr., subliniind astfel importanța și unicitatea descoperirii. Artefactul a fost găsit în luna noiembrie a anului trecut de Piotr Gorlach, membru al Asociației de Istorie din Jarosław, în timpul unei căutări cu detectorul de metale în pădurile din apropierea satul Korzenica.

„Deși îmi încheiasem căutările pentru ziua respectivă și mă îndreptam spre mașină, detectorul de metale rămăsese pornit din obișnuință. La un moment dat, am auzit un semnal puternic. Săpând în solul pădurii, am descoperit un obiect metalic plat, acoperit de o patină verde. Am realizat imediat că am dat peste ceva mult mai vechi și mai semnificativ decât obișnuitele relicve militare pe care le găseam în zonă”, a relatat Gorlach.

Pumnalul descoperit este la fel de vechi ca piramidele egiptene

Specialiștii au confirmat că artefactul este un pumnal de o raritate excepțională, datând din a doua jumătate a mileniului III î.Hr., o perioadă de tranziție semnificativă de la utilizarea predominantă a silexului la adoptarea metalului. Această schimbare anunță începutul epocii bronzului, marcând o nouă etapă în evoluția tehnologică și socială. Impresionantele piramide de la Giza (Egipt), considerate una dintre cele mai grandioase realizări ale ingineriei și arhitecturii umane, simbolizând nu doar avansul tehnologic, dar și profunzimea spirituală și organizarea socială a civilizațiilor antice, au fost ridicate în aceeaşi perioadă.

Contrar așteptărilor, pumnalul nu a fost turnat din bronz, ci este făcut din cupru. „Obiectele din cupru erau extrem de rare în acea perioadă, accesibile doar celor de rang înalt. Fără îndoială, acest pumnal nu este de producție locală”, a adăugat Dr. Burghardt-Sieradzka, subliniind statutul excepțional în societate al posesorului său.

Analizele metalurgice viitoare ne vor oferi mai multe detalii despre originea acestui artefact, de exemplu posibile legături comerciale cu regiunile care astăzi corespund Ucrainei, Ungariei sau României.