Punct de frontieră în regim de bac cu Bulgaria la Giurgiu. Cine este transportatorul din Zimnicea

Publicat: 24 apr. 2024, 07:13, de Viorela Pitulice, în Transporturi , ? cititori
Punct de frontieră în regim de bac cu Bulgaria la Giurgiu. Cine este transportatorul din Zimnicea

România va deschide un nou punct de frontieră cu Bulgaria la Giurgiu, spre Ruse. Acesta va fi în regim de bac, activitate de care se va ocupa o firmă din Zimnicea.

Potrivit unei Hotărâri de Guvern, noul nou punct de frontieră cu Bulgaria de la Giurgiu va fi în regim de bac pentru transportarea vehiculelor de pe un mal pe altul. Transportul se va efectua în regim de 24 de ore din 24.

Cine deține firma care va efectua cursele cu bacul

De efectuarea curselor cu bacul se va ocupa un operator privat, RO-RO Trans Frontalier, o firmă înființată în urmă cu trei ani cu sediul în Zimnicea și ai cărei acționari sunt Anca Luciana Fratea și Petronela Gafița.

În 2022, ultimul bilanț publicat, firma din Zimnicea a avut o cifră de afaceri de 260.000 lei și un profit de 9.000 lei, dar și datorii totale de 3 milioane lei.

„(1) Se aprobă deschiderea punctului internaţional de trecere a frontierei de stat Giurgiu (România) – Ruse (Republica Bulgaria) II, în regim de bac, în sectorul dintre km fluvial 490,200 pe malul drept al fluviului Dunărea și km fluvial 489,500 (Ostrovul Mocănaşul), pentru transportul de vehicule cu motor şi pasageri cu bacul… …

(3) Prin punctul de trecere a frontierei de stat de la alin. (1), traficul este limitat la autovehicule cu masa totală de până la 40 tone”, se arată în textul actului normativ.

Decizia a fost luată în contextul în care s-a intensificat traficul prin punctul rutier de trecere a frontierei Giurgiu și Ruse (Podul Prieteniei), ceea ce a dus la creșterea duratei de așteptare, blocajele în acest loc fiind la ordinea zilei, după cum se arată în fundamentarea Hotărârii de Guvern.

Infrastructura rutieră care va asigura conexiunea de la reţeaua de drumuri naţionale până la bac va fi asigurată de către Ministerul Transporturilor, prin CNAIR.

În prezent, există 14 puncte de trecere a frontierei către Bulgaria, iar dintre toate acestea cel mai aglomerat este cel de la Giurgiu. Drumul din ambele părți ale frontierei este E85, care are un rol important pentru comerțul internațional și pentru tranzitul în regiune. În zilele aglomerate, cozile se întind pe zeci de kilometri.