Purtătorul de cuvânt al Patriahiei: Soluția translatării Bisericii ”Izvorul Tămăduirii'” este aprioric mai bună decât demolarea acesteia

Demolarea unei biserici este „un act tulburător şi neavenit”, iar soluţia mutării sau translatării, în măsura posibilului, este „aprioric mai bună decât punerea la pământ” a acesteia, a transmis Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române.

Acest mesaj este legat de conflictul dintre administrația municipiului Constanța care somează  Arhiepiscopia Tomisului să pună în aplicare decizia definitivă a instanței judecătorești privind biserica din zona Macul Roşu, construită ilegal pe trotuar.

”Au trecut 10 ani de la construirea ilegală şi fără autorizaţie, pe spaţiul public, pe trotuar, în zona Macul Roşu, a unui imobil în care funcţionează improvizat un lăcaş de cult, biserica Izvorul Tămăduirii, numită de către constănţeni biserica de pe trotuar. Instanţa de judecată a decis definitiv desfiinţarea, de către Arhiepiscopia Tomisului, a lucrărilor de construcţie realizate fără autorizaţie de construire la imobilul situat în Constanţa, Bulevardul Tomis nr. 322, zona Macul Roşu, în termen de 90 de zile de la data rămânerii definitive a prezentei hotărâri”, i-a transmis primarul Chiţac arhiepiscopului Tomisului.

Într-o scrisoare deschisă, adresată primarului Constanței, IPS Teodosie precizează: „Am acceptat relocarea acestei biserici, pentru a fi în pace cu cezarul, în urma promisiunii sfinte pe care ne-aţi făcut-o personal că veţi identifica un teren pe care să mutăm Sfântul Altar. Cuvântul dat nu a fost ţinut, însă suntem somaţi ca în câteva zile să demolăm biserica. Somaţia este pe cât de injustă pe atât de imorală. A ne ordona să demolăm cu propriile mâini o biserică este mai grav decât dacă vi s-ar cere să capitulaţi fără luptă. De neînchipuit! (…) Iubite domnule primar, primiţi aceste cuvinte ca pe o smerită rugăciune pe care o înălţăm către Dumnezeu pentru a vă dărui curajul şi puterea în inimă de a fi peste vremi şi de a nu vă lega numele de o samavolnicie atât de cutremurătoare cum este aceasta de a demola Biserica Izvorul Tămăduirii”.

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române subliniază că ”biserica ortodoxă trebuie să fie pe cât posibil o oază de liniște, de frumusețe arhitecturală specific splendidului stil bizantin” și că ”demolarea unei biserici” ”este un act tulburător și neavenit”.

„Evident că demolarea unei biserici, fie ea şi lipsită de necesarele calităţi menţionate mai sus, este un act tulburător şi neavenit, mai ales în contextul memorial românesc traumatizat încă de demolarea bisericilor sub comunism. Pentru a evita producerea oricărui resentiment procurat de ideea de sacrilegiu şi pentru a nu alimenta un zgomotos complex de persecuţie, soluţia mutării/ translatării (în măsura posibilului) a unui lăcaş de cult este aprioric mai bună decât punerea la pământ a acestuia”, a punctat Vasile Bănescu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...