Rafila: Putem atinge 25.000 de cazuri noi Covid 19 zilnic, se poate tripla mortalitatea

În luna decembrie, România ar putea avea 25.000 de noi cazuri Covid 19 zilnic, a declarant joi Alexandru Rafila, candidat PSD la alegerile parlamentare și reprezentant al României la Organizația Mondială a Sănătății.

Întrebat, într-o conferinţă de presă, dacă este posibil ca până în luna decembrie să se depăşească 25.000 de cazuri noi pe zi de COVID-19, Rafila a răspuns afirmativ.

„Da, este o variantă posibilă. Dacă astăzi avem aproape 10.000 de cazuri, vă daţi seama că am avut câte un salt de la o săptămână la alta şi mă refer la media cazurilor, nu la o zi nume, iniţial de 500 de cazuri, ulterior de 1.000, acum avem un salt de aproape 2.000 de cazuri de la o săptămână la alta şi atunci, în mod evident, dacă asistăm la interval de 7 zile, 10 zile, că avem un salt major. Se poate ajunge la această situaţie”, a răspuns Rafila

În opinia sa, principal problemă nu ține însă de număr, ci de gravitatea cazurilor și de faptul că numărul de locuri la terapie intensive este unul limitat.

„Aceste două elemente dacă sunt nerezolvate – şi sistemul de sănătate nu este un elastic pe care îl întinzi la nesfârşit -, atunci aceşti pacienţii cu forme medii nu vor putea fi internaţi şi vor ajunge să facă forme grave, cei cu forme grave vor ajunge să devină pacienţi critici şi va creşte foarte mult mortalitatea”, consider Rafila.

În opinia medicului, putem ajunge chiar la o triplare a mortalității din aceste motive.

„Acum am avut cel mai mult 146 de decese într-o zi. În Uniunea Europeană, cu toate că incidenţa cumulată din ultimele două săptămâni ne plasează undeva pe locul 10-12, ca şi mortalitate suntem pe locul 3-4. Asta ne arată că în momentul în care eu, ca număr de cazuri, o să ajung la una dintre primele poziţii în UE o să explodeze mortalitatea, se va dubla, se va tripla”, a explicat Rafila.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Ultimele articole