România are resurse pe care nu le exploatează: Ce e de făcut pentru a opri importul de gaz rusesc?

Publicat: 10 apr. 2022, 20:30, de Eliza Popa, în News , ? cititori
România are resurse pe care nu le exploatează: Ce e de făcut pentru a opri importul de gaz rusesc?

România importă până la 25% din necesarul său de gaz din Rusia, dar are resurse interne prin care ar putea reduce mult această cotă. Expertul în energie Răzvan Nicolescu a explicat că țara noastră a ajuns la un declin de 25% „pe un fond de declin natural – avem câmpuri vechi cu o producție în scădere și avem resurse pe care nu le exploatăm”.

Pentru ca țara noastră să nu mai depindă de gazul rusesc sunt necesare, după cum a evidențiat expertul în energie, doar voință politică și dorința de a acționa. Iar despre legea offshore, Răzvan Nicolescu a spus că „lumea se mișcă și noi discutăm de o lege de patru ani și ceva”.

„Deci proiectele din Marea Neagră – și cele la mică adâncime și cele la mare adâncime sunt întârziate. Dacă nu ar fi fost întârziate, nu am fi ajuns niciodată la 25% pentru că acest declin a fost accentuat și de niște greșeli pe zona de reglementare, una dintre ele fiind legarea pieței noastre de piața de la Viena.

Nu are nicio legătură; oamenii noștri au cu totul alte salarii. Noi ne producem o parte din gaz, nu suntem atât de dependenți de ruși. De ce să ne legăm noi la plata taxelor la acea piață când ne putem lega de piața noastră?”, a declarat Răzvan Nicolescu, în exclusivitate la  Europa FM.

Cât Elon Musk a zburat în Cosmos, noi am stat pe loc cu legea offshore

Expertul a mai evidențiat că trebuie să ne folosim potențialul pe care îl avem și pe care nu îl folosim. Și pe acest fond – reglementări greșite, neutilizare de potențial – „am ajuns la această situație care, din punctul meu de vedere este o mare greșeală. Vorbesc despre aceste lucru de câțiva ani. Și trebuie s-o reparăm cât se poate de repede”.

Referitor la legea offshore, mai în glumă, mai în serios, Răzvan Nicolescu face referire cum am pierdut enorm, chiar dacă e vorba despre puțin timp. Teoretic, căci în acest „puțin timp”, lumea s-a mpșcat, dar fără noi!

„Deci noi vorbim despre această lege offshore de patru ani și ceva. Păi în patru ani și ceva Elon Musk a zburat în Cosmos, nu știu câte noi device-uri și echipamente au apărut pe piață. Lumea se mișcă, iar noi discutăm despre o lege de patru ani”.