Putere limitată? Pe 21 aprilie aflăm ce nu mai are voie „să facă” inteligența artificială

Comisia Europeană vrea să interzică folosirea inteligenţei artificiale (AI) pentru urmărirea persoanelor şi clasificarea comportamentului lor.

În acest sens urmează să fie prevăzute amenzi de până la 4% din cifra de afaceri a unei companii care încalcă noile norme cu privire la inteligenţa artificială ce vor fi anunţate săptămâna următoare, transmite Reuters, citat de Agerpres.

Printre regulile ce urmează să fie propuse se numără garanţii şi autorizarea prealabilă pentru utilizarea inteligenţei artificiale în aplicaţii considerate cu un grad mare de risc, care ar putea afecta sănătatea, siguranţa, drepturile şi libertăţile fundamentale ale oamenilor, se precizează într-un document al Executivului comunitar consultat de Reuters.

Noile norme ar pune UE în fruntea procesului de reglementare a unei tehnologii care a generat îngrijorări cu privire la posibilele sale efecte sociale negative şi la utilizarea sa ca instrument pentru controlul social de către guvernele autoritare. În schimb, susţinătorii inteligenţei artificiale o consideră drept un motor al creşterii economice.

Practici de supraveghere manipulative

Propunerea Comisiei, care va trebui negociată cu statele membre şi Parlamentul European înainte de a deveni lege, trage un semnal de alarmă împotriva unor practici de supraveghere manipulative şi discriminatoarii, care încalcă drepturile şi demnitatea umană, libertatea şi democraţia.

Utilizarea inteligenţei artificiale în scopul supravegherii nediferenţiate a persoanelor ar trebui să fie interzisă atunci când este folosită în mod generalizat la toate persoanele, fără diferenţiere”, se arată în documentul Comisiei care precizează că sunt posibile excepţii din motive ce ţine de securitatea publică.

De asemenea, Uniunea Europeană vrea să interzică sistemele de tip „social scoring”, pe fondul criticilor că unele companii abuzează de această tehnologie atunci când fac angajări, acordă credite sau iau alte decizii importante care pot favoriza grupurile privilegiate.

Ar putea fi impuse amenzi

Potrivit Reuters, în documentul Comisiei se precizează că utilizarea inteligenţei artificiale în sistemele de identificare biometrică, în recrutarea de personal, accesul la instituţiile de educaţie, evaluarea credibilităţii şi cererile de azil sau viză sunt considerate ca având un grad mare de risc. Astfel de sisteme ar trebui supervizate de oameni iar organisme naţionale ar trebui înfiinţate pentru evaluarea şi emiterea de certificate valabile pentru o perioadă de până la cinci ani.

Ar putea fi impuse amenzi pentru conceperea şi vânzarea de aplicaţii interzise pentru inteligenţa artificială, furnizarea de informaţii false către autorităţi sau refuzul de a coopera cu autorităţile. Sistemele de inteligenţă artificială utilizate la operarea armelor şi în alte scopuri militare sunt excluse de la aceste reguli.

Comisarul european Margrethe Vestager urmează să prezinte aceste reguli în data de 21 aprilie, fiind posibil să mai fie făcute unele amendamente.

1 COMENTARIU

  1. Credem ca multe dintre subiecte sunt puse direct de-a curmezișul adevărului și nu sunt explicate corect. Sa fie acest demers in favoarea și salvarea coruptului, fie și a politicianului roman ?

    Daniel Leufer la Access Now, unul dintre grupurile care a consiliat anterior UE cu privire la IA, spune că Europa are de mult o strategie de a lua o a treia cale între SUA și China în ceea ce privește reglementarea tehnologiei și spune că proiectul de legislație are promisiuni. Dar el avertizează că există „steaguri roșii mari” în jurul unor elemente ale proiectului de legislație, cum ar fi crearea unui comitet european de inteligență artificială. „Vor avea o influență uriașă asupra a ceea ce se adaugă sau se elimină din lista cu riscuri ridicate și din lista de interdicții”, spune el, ceea ce înseamnă că va fi exact cine stă la bord.
    Un plan al Uniunii Europene de reglementare a inteligenței artificiale ar putea vedea companiile care încalcă normele propuse privind supravegherea și discriminarea în masă cu amenzi de milioane de euro. Proiectul de legislație, difuzat înainte de lansarea sa oficială la sfârșitul acestei luni, sugerează că UE încearcă să găsească o „a treia cale” a reglementării AI, între piața liberă SUA și China autoritară.

    După cum este formulat în prezent, regulile ar interzice AI concepute pentru a manipula oamenii „în detrimentul lor”, vor efectua supravegheri fără discriminare sau vor calcula „scorurile sociale” Unele activități cu „risc ridicat” ar fi permise, supuse unor controale stricte, inclusiv măsuri pentru a preveni introducerea prejudecății rasiale, de gen sau de vârstă în sistemele de IA. Ca posibile ținte, legislația menționează sisteme de automatizare a recrutării de locuri de muncă, alocarea locurilor la școli, colegii sau universități, măsurarea scorurilor de credit sau stabilirea rezultatului cererilor de viză. Companiile care încalcă drepturile ar putea fi amendate cu până la 20 de milioane de euro sau 4% din cifra de afaceri globală.

    UE a avut anterior succes în influențarea politicii tehnologice globale. Regulamentul său general privind protecția datelor , introdus în 2018, a inspirat legi similare în țările din afara UE și în California, casa Silicon Valley. Cu toate acestea, ca răspuns, unele firme din SUA au blocat pur și simplu clienții din UE de la accesarea serviciilor lor.

    Rămâne de văzut dacă Marea Britanie va urma UE în reglementarea IA acum, după ce a părăsit blocul. Departamentul pentru afaceri, energie și strategie industrială din Marea Britanie a declarat pentru New Scientist că guvernul a format un grup independent numit Regulatory Horizons Council pentru a sfătui ce reglementare este necesară pentru a reacționa la noile tehnologii, cum ar fi AI.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

Wizz Air introduce trei curse noi din Cluj Napoca

Care este numărul de telefon al Wizz Air pentru România fără...

Călătorii care au întrebări sau nelămuri legate de rezervările de bilete de avion de la Wiz Air întâmpină, de regulă, dificultăți în a contacta...

Viață de nabab. 9.200 de euro, remunerația lunară a sindicalistului Anton...

Unul dintre cei mai vocali lideri de sindicat din învățământ, Anton Hadăr, abonat la emisiunile TV unde își dă cu părerea despre totul și...