Putin a răpit copiii din Ucraina?

Publicat: 23 mart. 2022, 18:00, de Nina Marcu, în Război Ucraina , ? cititori
Putin a răpit copiii din Ucraina?

După ce Ministerul de Externe al Ucrainei, împreună cu agenția de informații a Kievului, a acuzat Rusia că a deportat ucraineni în Siberia, luându-le, întâi telefoanele și documentele, acum  vine o altă acuzație gravă, de la aceiași protagoniști, la adresa Kremlinului.

Vladimir Putin este acuzat că a răpit aproape 2.500 de copii ucraineni din Donețk și Lugansk și că i-a „deportat” în Rusia. Nu, nu… Nu vorbim despre anii celui de-al doilea război mondial și despre deportările de atunci.

Suntem în Europa, în anul de grație 2022. Oficialii de la Ministerul de Externe al Ucrainei acuză Rusia că „răpește” copii folosind „deplasări forțate” și avertizează că presupusele deportări „sunt o încălcare gravă a dreptului internațional umanitar, în special”.

Și cer comunității internaționale să se implice, pentru că privarea copiilor „de îngrijirea părintească le pune viața în pericol, cu atât mai mult în Rusia. Cei care sunt responsabili vor fi deferiți justiției”.

În acest context, șeful UE pentru politică externă, Josep Borrell, a declarat că „ceea ce se întâmplă la Mariupol este o crimă de război masivă. Distrugerea orașului, bombardarea și uciderea tuturor oamenilor, mai ales a civililor, este ceva îngrozitor”.

Pe de altă parte, după cum susține consiliul orașului Mariupol, „câteva mii de oameni au fost luați până acum, și trimiși în orașe îndepărtate din Rusia, unde vor fi obligați să rămână ani de zile și să muncească  fără bani”.

Primarul orașului Mariupol, Vadym Boichenko este ferm în acuzații: „ceea ce fac ocupanții astăzi, este familiar pentru generația mai în vârstă, care a văzut evenimentele oribile din cel de-al doilea război mondial, când naziștii au capturat oamenii cu forța.

Este greu de imaginat că în secolul 21 oamenii pot fi duși cu forța în altă țară. Mariupol, după ce a fost încercuit de trupele ruse, se confruntă nu numai cu un bombardament îngrozitor, dar e fără apă, fără hrană, fără energie electrică, și izolat de restul lumii. Generalul-colonel rus Mihail Mizintsev a cerut duminică seara trupelor ucrainene din portul Mariupol să depună armele și să se predea. Dacă fac asta, la schimb, zeci de mii de civili prinși în orașul asediat vor fi lăsați să plece în siguranță.

Mizintsev a spus că cei care au depus armele și au ridicat steaguri albe vor avea voie să plece prin coridoare umanitare. Civilii urmau să fie evacuați ulterior. El a dat Ucrainei timp ca să răspundă până la ora 5 dimineața. Dar Mariupol a respins cererile șefului din armata rusă, pentru că promisiunile rusești de amnistie nu pot fi de încredere și că trupele care apără orașul sunt hotărâte să lupte până la ultimul om”.

Dacă ținem cont că agențiile ruse de presă au semnalat că mai multe autobuze cu refugiați din orașul-port Mariupol au ajuns în Rusia în ultimele zile, așa cum a ajuns și un tren cu aproape 300 de ucraineni „salvați” de la nazificare, putem să presupunem mai multe lucruri. Inclusiv că afirmațiile oficialilor din Ucraina sunt adevărate, dar și că, deși bombardați de ruși, ucrainenii aleg să se refugieze și să se salveze taman la ruși. Deocamdată, cum nu s-a dovedit nimic, luăm informația –  la fel ca pe multe, altele – doar ca una venită de pe front.