Putin i-a oferit lui Kim Jong Un o limuzină care are componente din Coreea de Sud

Publicat: 03 iul. 2024, 11:25, de Ziarul Puterea, în Internațional , ? cititori
Putin i-a oferit lui Kim Jong Un o limuzină care are componente din Coreea de Sud

În urmă cu două săptămâni făceau înconjurul lumii fotografii cu preşedintele rus Vladimir Putin şi liderul nord-coreean Kim Jong Un, plimbându-se într-o limuzină prin Phenian, cu cei doi lideri râzând, glumind şi şofând  rând pe rând la volanul luxosului automobil.

Aflat în vizită în Coreea de Nord, Putin i-a oferit aliatului său din Coreea de Nord o limuzină marca Aurus, vehicul luxos supranumit „limuzina lui Putin”.  Kim Jong Un a primit un autoturism fabricat în Rusia pentru uzul personal din partea lui Vladimir Vladimirovici Putin, preşedintele Federaţiei Ruse, s-a grăbit să anunţe agenţia de presă de stat nord-coreeană KCNA. Acest cadou este o demonstraţie clară a relaţiilor personale speciale între liderii celor două ţări, a declarat la rândul său influenta soră a conducătorului nord-coreean, Yo Jong.

Numai că Reuters a dezvăluit recent că automobilul are componente fabricate de companii din Coreea de Sud, stat cu care Coreea de Nord nu are relații diplomatice, considerându-l dușmanul numărul unu. Acest amănunt îl va pune pe gânduri pe Kim Jong-Un dacă va mai folosi vreodată cadoul primit de la Putin.

Conform Reuters, înregistrările vamale arată că societatea din Rusia care produce automobilul Aurus utilizează piese importate în valoare de milioane de dolari, multe dintre acestea ajungând în Rusia din Coreea de Sud.

Gama Aurus dispune de mai multe modele şi, în funcţie de dotări, preţul variază între 35 şi 50 de milioane de ruble (între 380.000 şi 540.000 de dolari). Înregistrările vamale arată că Rusia a importat între 2018 și 2023 echipamente și componente destinate mărcii Aurus în valoare de cel puțin 34 de milioane de dolari.

Importurile includ piese de caroserie auto, senzori, sisteme de control, comutatoare și alte componente în valoare de aproape 15,5 milioane de dolari importate din Coreea de Sud. Restul sumei reprezintă valoarea unor piese și echipamente provenite din China, India, Turcia, Italia și state din UE. Chiar și după invazia din Ucraina importurile pentru Aurus au rămas la un nivel ridicat. Din totalul de 15,5 milioane de dolari al importurilor din Coreea de Sud între 2018 și 2023, nu mai puțin de cinci milioane au fost realizate din februarie 2022 până la finalul lui 2023.

Kim Jong Un deţine două limuzine Aurus Senat, ambele oferite de Putin, primul fiind primit în februarie 2024, când președintele nord-coreean a efectuat o vizită la Moscova.