Putin, resemnat după refuzul Germaniei de a accepta gaz prin Nord-Stream 2

Publicat: 14 oct. 2022, 21:27, de Ziarul Puterea, în Internațional , ? cititori
Putin, resemnat după refuzul Germaniei de a accepta gaz prin Nord-Stream 2
putin

Preşedintele rus Vladimir Putin a admis vineri că este puţin probabil ca Germania să mai accepte să primească gaz rusesc prin tronsonul neavariat al conductei Nord Stream 2, după ce Berlinul a respins o astfel de ofertă a Moscovei.

Între timp, compania rusă Gazprom estimează că repararea acestui gazoduct şi a Nord Stream 1 după scurgerile provocate de un posibil sabotaj ar necesita înlocuirea unor întregi segmente din conducte, relatează agenţiile Reuters şi EFE.

Germanii „trebuie să decidă ce este mai important pentru ei: să-şi îndeplinească un fel de angajament în cadrul Alianţei (NATO), aşa cum îl văd ei, ori să-şi apere interesele naţionale”, a declarat Putin la o conferinţă de presă la finalul unui summit regional desfăşurat la Astana, în Kazahstan.

„Nu a fost luată o decizie şi este puţin probabil să fie luată, dar asta nu mai este treaba noastră, este treaba partenerilor noştri” europeni, a adăugat el.

Gazoductele Nord Stream au suferit scurgeri în urma unor explozii misterioase, sabotaje puse de Putin pe seama celor despre care a afirmat că doresc ruperea legăturilor Europei cu Rusia.

Totuşi, un tronson al Nord Stream 2 mai poate fi folosit şi Rusia a propus Germaniei să-i livreze gaze prin acesta, dar Berlinul a refuzat, lucru confirmat vineri şi de preşedintele rus.

Acest gazoduct nou construit nu a fost utilizat niciodată, Germania refuzând darea lui în exploatare în urma sancţiunilor europene impuse Rusiei după atacul acesteia împotriva Ucrainei.

Berlinul se declarase în schimb dispus să reia achiziţiile de gaze ruseşti prin celălalt gazoduct, Nord Stream 1, care fusese oprit de Rusia sub pretextul unor lucrări de mentenanţă, înainte ca această conductă să devină neoperaţională în urma acelor explozii.

Dar pentru repararea acestui gazoduct, precum şi a tronsoanelor avariate ale Nord Stream 2, ar fi nevoie de înlocuirea unor importante secţiuni din conducte, estimează compania rusă Gazprom.

„Nu ne-au permis să vizităm locul accidentului, dar trebuie înţeles că, judecând după rapiditatea ieşirii presiunii din conducte, s-a produs o ruptură totală. Ce înseamnă asta? Înseamnă că secţiuni foarte mari, inclusiv cele dinspre Rusia, sunt acum pline cu apă de mare”, a explicat la televiziunea rusă directorul general al Gazprom, Alexei Miller.

Prin urmare, ar fi nevoie de „tăierea unor mari porţiuni din conducte şi înlocuirea lor cu unele noi”, a precizat acesta.

Potrivit presei germane, şi autorităţile de la Berlin consideră că avarierea gazoductelor ar putea sa le facă inutilizabile pentru totdeauna, întrucât apă sărată pătrunsă în ele ar provoca o coroziune ireversibilă.