Putin susține că principalul beneficiar al exploziilor de la conductele Nord Stream sunt Statele Unite

Președintele Rusiei conisderă că principalul beneficiar al exploziilor de la conductele Nord Stream sunt americanii, care se văd în postura de a acoperi necesarul de gaze al Europei, după ce rușii au fost dați la o parte. 

Beneficiarul, și deci este clar, nu este nevoie să intrăm în detalii aici, sunt americanii. La urma urmei, semnificația geopolitică a sistemelor de gaz rămase este în creștere – trec prin teritoriul Poloniei, Yamal-Europa – prin teritoriul Ucrainei (două fluxuri), totul a fost construit de Rusia la un moment dat cu banii săi, deoarece precum și Statele Unite, desigur, care acum pot furniza resurse energetice prin prețuri mari ” , a spus Putin.

Putin spune că problemele de la  Nord Stream sunt un act de terorism internațional. El a declarat că organizatorii acestor atacuri „ distrug infrastructura concurenților, privând consumatorii de resurse energetice ieftine”. Potrivit acestuia, beneficiarii incidentului caută „ să rupă legăturile dintre Rusia și Uniunea Europeană ” .

„Este clar cine se află în spatele acestui lucru”, a rezumat Putin. Președintele a adăugat că este posibil să se repare Nord Streams, dar „va avea sens doar dacă acestea continuă să funcționeze economic”.

Accidentul de pe una dintre liniile autostrăzii Nord Stream 2 din zona economică exclusivă a Danemarcei la sud-est de Bornholm a fost cunoscut în noaptea de 26 septembrie. S-au înregistrat și scurgeri de gaz de pe ambele linii ale primului Nord Stream. 

Oficialii americani consideră Rusia principalul suspect în deteriorarea gazoductului Nord Stream. Doar Moscova era capabilă și interesată să realizeze o astfel de diversiune, au declarat surse pentru CNN. Oficialii serviciilor secrete occidentale subliniază că președintele rus Vladimir Putin pariază că, pe măsură ce prețurile la energie electrică cresc și se apropie iarna, Europa s-ar putea opune strategiei de izolare economică a țării. 

În Rusia, dimpotrivă, țările occidentale sunt acuzate de sabotaj. Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei, Nikolai Patrushev, a declarat că „principalul beneficiar, în primul rând economic, este Statele Unite”. Ministerul rus de Externe a vorbit și despre traseul american mai devreme. Departamentul a  cerut Statelor Unite „să explice și să mărturisească”. „Acum, Statele Unite, prin gura unui reprezentant al Pentagonului, au declarat deja că nu au nimic de-a face cu incidentul. Dar știm cum pot face acest lucru”, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe, Maria Zakharova.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Mai multe articole...

Cele mai citite articole

O polițistă de la Rutieră înjură ca la ușa cortului. Conducerea...

O polițistă din București s-a filmat cu cameră body cam din dotare în timp ce înjura ca la ușa cortului un șofer tras pe...

Un autocar cu 44 de pasageri a luat foc pe A1,...

Un autocar în care se aflau 44 de pasageri a luat foc marți dimineață, pe autostrada A1, între Sebeș și Sibiu. Călătorii au reușit...