Preşedintele rus Vladimir Putin a avut în această seară o intervenție televizată și a declarat că neonaziștii ucraineni folosesc populaţia ca scuturi umane în faţa ofensivei Rusiei, dar a susţinut că aceasta se desfăşoară “conform planului”.
Participând la o reuniune a Consiliului de Securitate al Rusiei, Putin a apreciat că soldaţii ruşi dau dovadă de eroism în ofensiva împotriva Ucrainei şi a susţinut că forţele ucrainene împiedică civilii să utilizeze coridoarele umanitare create de armata rusă.
Mai mult, el a acuzat forţele ucrainene că amplasează armament în zone locuite şi folosesc astfel populaţia ca scuturi umane pentru a putea acuza Rusia că atacă ţinte civile. Potrivit lui Putin, studenţi străini sunt de asemenea ţinuţi practic ostatici în Ucraina.
Cu toate acestea, ”operaţiunea militară specială se desfăşoară strict conform calendarului, conform planului”, a susţinut Putin, în a opta zi a invaziei asupra Ucrainei pe care a ordonat-o joia trecută, când a acuzat ”abuzurile şi genocidul regimului de la Kiev” faţă de rusofonii din estul separatist al Ucrainei şi ignorarea de către Occident a cererilor Moscovei privind crearea unei noi arhitecturi de securitate în Europa.
Experţii militari occidentali au remarcat însă că invazia rusească este îngreunată de rezistenţa peste aşteptări a trupelor ucrainene – aprovizionate şi cu armament defensiv occidental, în special rachete antitanc şi antiaeriene -, precum şi de dificultăţi logistice de care se lovesc trupele ruse, care în plus stau prost şi cu motivaţia pentru luptă.
Deşi a cucerit teritorii în ofensiva lansată pe mai multe fronturi, armata rusă nu controlează încă niciun oraş major din Ucraina, probabil doar cu excepţia oraşului Herson, iar asaltul aşteptat asupra capitalei Kiev nu a fost lansat, deşi trupele ruse sunt în apropierea oraşului pe care, consideră unii analişti, ar încerca mai degrabă să-l încercuiască decât să-l atace direct, în timp ce continuă raidurile cu rachete.
Ce s-a întâmplat cu armata fanboy-ului lui Putin din ultimele zile? Par tăcuți. Oare de ce?
Un bărbat se apropie cu blândețe de soldatul plângând care stă pe o treaptă scurtă și îl întreabă cu amabilitate: „Asta e, ești bine aici? Spune-ne încotro te îndrepti?” Pe rețelele de socializare, utilizatorii Twitter și-au împărtășit gândurile despre imaginile îngrozitoare prezentate în videoclip. „El doar urmează ordinele. Toți soldații ruși ar trebui să pună armele jos și să se întoarcă la Mama Rusia. Acesta este un conflict fără sens, provocat de un nebun nebun, cu un ego foarte învinețit pentru a-și potoli visele egoiste de a deveni un despot absolut. ”, a scris pe Twitter @davenewworld_2. https://scoop.upworthy.com/video-young-russian-soldier-crying-surrounded-by-ukranians
Soldatul rus capturat spune că forțele de invazie le împușcă răniții https://twitter.com/DzubanMC/status/1498758238044573699 Videoclipuri similare cu alți presupuși prizonieri de război ruși au început să circule online. Un videoclip de pe Telegram a arătat un prizonier vorbind despre ordinele de luptă pe care se presupune că le-au fost date de superiorii lor.
https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-03-02/alexey-mordashov-shifts-control-of-nordgold-stake-to-wife?srnd=wealth&sref=lAVQtUwz
Alexei Mordashov, cel mai bogat oligarh al Rusiei și una dintre persoanele sancționate săptămâna aceasta de Uniunea Europeană, a transferat soției sale controlul asupra unei acțiuni de 1,1 miliarde de dolari într-o companie minieră.
„Nu am absolut nimic de-a face cu tensiunile geopolitice actuale. Nu înțeleg de ce ni s-au impus sancțiuni”
Marina Aleksandrovna Mordashova a devenit luni „o persoană cu control semnificativ” asupra Nordgold, conform documentelor din Marea Britanie din această săptămână, incluse în raportul Bloomberg.