Radu Hanga, BVB: Suntem de departe cea mai performantă bursă din Europa ca și prețuri, în ultimii 10 ani

Publicat: 12 nov. 2021, 09:03, de Viorela Pitulice, în ECONOMIE , ? cititori
Radu Hanga, BVB: Suntem de departe cea mai performantă bursă din Europa ca și prețuri, în ultimii 10 ani
Radu_hanga

Bursa de Valori București (BVB) este cea mai performantă din Europa din punct de vedere al prețurilor și evoluției lor în ultimii zece ani, cu o creștere de peste trei ori, afirmă Radu Hanga, președintele BVB. În același timp, 2021 este anul cu cel mai mare număr de companii listate din istoria bursei.

În primele nouă luni din acest an, piață din România a performat foarte bine, avansul indicelui principal BET fiind de aproape 30%. În același timp, indicele de total return, care include evoluția celor mai importante companii la bursă, dar și dividendele plătite investitorilor, a înregistat un randament de 34%, adică aproape dublu față de indicii cei mai importanți –  DAX din Germania și S&P 500 din SUA.

“Dacă ne uităm la piețele din regiune suntem mult peste ca și performanță și este valabil și dacă extindem orizontul de timp pe aproape zece ani piața românească a crescut cu 320%, prețurile acțiunilor cele mai importante cotate la BVB s-au majorat de peste trei ori. De exemplu, în Germania s-a dublat, în Marea Britanie s-a majorat cu 60%. Suntem de departe cea mai performantă bursă ca și prețuri și evoluția lor în ultimul deceniu din Europa”, a declarat pentru Puterea Radu Hanga, președintele BVB.

Valoarea tranzacțiilor cu toate tipurile de instrumente financiare listate la BVB a ajuns la 13 miliarde lei, la nouă luni, ceea ce înseamnă un avans de 4,2% față de perioada similară din 2020.

2021 este cel mai bun an din istoria BVB din perspectiva listărilor – 22 emisiuni de obligațiuni și 6 noi emisiuni de titluri de stat în valoare totală de 1 miliard de euro și 19 companii noi (mai mult decât în ultimii șase ani) la cota bursei cu o capitalizare cumulata de 1 miliard de euro.

Printre numele noi pe bursă se află și companii importante din agricultură, marea lor majoritate a mers către piața AeRO –  Agroland, Vifrana, Agroserv Măriuța, Agroland Agribusiness sau Bonas. În 2020, s-au listat  Norofert și Holde Agri Invest. Mai trebuie remarcate și obligațiunile emise de Agricover – 40 milioane euro, Agroland Agribusiness – 10 milioane euro și Prefera Foods – 5 milioane euro.