Radu Opaina:”Asociația de proprietari poate interzice repartitoarele”

Publicat: 03 mart. 2024, 19:00, de Manuela Dumitru, în ACTUALITATE , ? cititori
Radu Opaina:”Asociația de proprietari poate interzice repartitoarele”

Repartitoarele de căldură au iscat o mare discuție în societate, atât pro, cât și contra. Repartitoarele pot diminua factura la căldură, sunt obligatorii? Răspunsurile le oferă Radu Opaina, președintele Federației Asociaților de Proprietari din România, la Dialogurile Puterii.

”Statul ar trebui să ne ofere soluții și să aplice soluții care să-l învețe pe om să fie cinstit, mai ales cu vecinul lui, mai ales în comunitatea din blocuri, pentru că a ne fura între noi unii pe alții înseamnă a ne distruge în timp, afirmă Radu Opaina. Cei care se încălzesc improvizat cu aragazul sau cu energie electrică fac igrasie, condens, mucegai. Apartamentele arată groaznic. Costurile care vor apărea într-un moment al vieții  de la bloc ne vor pune la pământ.  Dacă vor să și refacă clădirea sau să și mai repare clădirea pentru că a fost distrusă de acele repartitoare. Deci sunt fenomene care, vă spun eu, mă îngrozesc. Uitându mă la ele, văzând oamenii pasivi cum stau și tolerează autodistrugerea pentru că este o autodistrugere în timp.  Și statul, pur și simplu, încurajează hoția.

În această situație, asociația de proprietari are o posibilitate enormă de a reacționa, de a interzice repartitorul.

Legal, se poate face acest lucru?

Categoric, da. Pentru asociația de proprietari, dacă citim legea, are rolul principal să protejeze clădirea și interesele proprietarilor. Văzând că repartitorul ăsta intră în bloc și creează probleme pe care le am discutat anterior la ei, au dreptul mai ales obligația să ia măsură de a le stopa. Este o măsură preventivă clară pentru a mă proteja pe mine și pe vecini, și clădirea, și proprietatea și tot ce ține de bunul mers al vieții noastre, cu căldura și cu pereții și cu tot. Interzicem și la revedere. S-a terminat.”

Urmăriți interviul integral, aici.