Radu Opaina:”Repartitoarele nu sunt obligatorii”

Publicat: 03 mart. 2024, 16:00, de Manuela Dumitru, în ACTUALITATE , ? cititori
Radu Opaina:”Repartitoarele nu sunt obligatorii”

Repartitoarele au devenit obligatorii prin lege? Despre necesitatea lor, dacă sunt obligatorii sau nu, dacă ne aduc reduceri la factura de căldură aflăm de la Radu Opaina, președinte al Federației Asociațiilor de Proprietari din România. Când  consimțim să cumpărăm un apartament într-un bloc, din start, ne-am înhămat la o serie întreagă de reguli în comun. Pe lângă termopane, anvelopare, acum au venit la rând și  repartitoarele de căldură.

”În ziua de azi, peste 60% din proprietarii de apartamente din România plătesc mai mult decât e firesc.Sunt cei ce nu știu asta și nu vor să afle asta și nu vor să acționeze, pentru că unii îi înșală. Proprietarul nu vrea să constate că de fapt plătește căldura de 300 de lei la 600 de lei.
Foarte puțini au constatat și au luat măsuri. Așa că vedem ce se întâmplă. Cei care au constatat au luat măsuri. Sunt peste 80% care au renunțat la repartitoare din foștii abonați. De ce? Pentru că au constatat ce v-am spus eu acuma, că plăteau mai mult decât înainte, când nu aveau repartitoarele. Și atunci au renunțat. Dar mai sunt încă zeci de mii de oameni care plătesc cu ochii închiși și nu știu cât plătesc și ce plătesc și de ce plătesc atâta.”, afirmă Opaina.

Dacă vine un control și zice unde e repartitorul?


”Am citit legea cap coadă la detalii, virgulă și toate cele, declară Opaina. Am ajuns la concluzia că nu este obligatoriu și nu se impun repartitoarele. Și vă spun simplu, ca să o luăm pe scurtătură. Da, legea impune obligativitatea realizării echilibrării hidraulice a instalației înainte de a interveni cu repartitoare, contoare și așa mai departe. Dar, niciun bloc din România, care are repartitoare, nu are această echilibrare hidraulică impusă ca obligație prin lege. Funcționarea în blocul ăla a repartitoarelor nu este legală, că nu respectă legea”.

Ce ar trebui să facă asociația de proprietari?

”Să cunoaștem legea și să o transmitem corect proprietarului, în scopul de a-l proteja de autodistrugere: plata unor sume colosale față de normal și starea sănătății lui. Fenomenul general care se manifestă în blocurile cu reparatoare este că o minoritate impune și dictează reguli majorității. Adică acea minoritate închide caloriferele, că așa a considerat de cuviință să nu mai plătească căldura. Dar în același timp are căldură ca să supraviețuiască. Folosind gazul de la cuptor, de la aragaz. În bucătărie dă drumul la aragaz. Da, gazul se duce în contorul întregului bloc. Adică gazele se duc în plata către toți ceilalți locuitori din bloc. Nu plătește el că a consumat-o el pentru încălzirea lui”.

 Cum se fură cu repartitoare?

 
„Unii fură de la ceilalți. Unii plătesc puțin, dar supraviețuiesc. Prin plata pe care o fac ceilalți, li se dublează factura lor de căldură. Și atunci a apărut și există acest fenomen, că ne întrebăm cu toții de ce? Sistemul rezistă într-o măsură mică, de 15-20%, pentru că sunt câțiva dintre cei din blocuri care profită de această portiță, ILEGAL. ILEGAL. ILEGAL. Adică, ei consumă din buzunarul celorlalți, dar și expun blocul la un pericol pentru că acele gaze sunt un pericol. Cuptorul nu e folosit pentru încălzire. S-au întâmplat incendii și explozii în blocurile unde s-a folosit aragazul pentru așa ceva.”

Urmăriți interviul integral la ora 19.00, pe platforma Puterea.ro